Een duurzame samenleving is de stip op de horizon. Die komt sneller binnen bereik als stakeholders hun krachten bundelen in een gezamenlijke strategie.
Het ontwikkelen van zo’n strategie is een interactief proces. In de strategie geven stakeholders aan wat ze willen bereiken en met welke stappen en route. De strategie maakt richtinggevende keuzen en geeft ieder een beeld van het werk dat zijn organisatie als eerste te doen staat.
Een effectieve samenwerking, die iedereen helpt om grip te krijgen op de opgave en de strategische keuzes in de energietransitie, is essentieel. Wij zijn in staat om publieke en private belangen te verbinden. Met inhoudelijke expertise en met kennis van organisatie en sturing. We organiseren strategie-dagen en boardroom-sessies en helpen ondernemingen om keuzen voor korte-termijninvesteringen altijd in de context te plaatsen van langere termijn ontwikkelingen.
Cruciaal voor de energietransitie zijn goede afspraken over de verdeling van rollen en taken, over de governance. Traditionele rollen veranderen, dat is zeker. Op de markt verschijnen nieuwe spelers die steeds meer afhankelijk zijn van elkaar. Burgers zijn tegelijk consument én producent van elektriciteit. Nieuwe rollen ontstaan, die andere stakeholders buiten spel zetten. Gemeenten en netbeheerders krijgen in nieuwe wetten een grotere rol en taak in de lokale energiestrategie. De governance regelt dat.
Het principe van gedeeld eigenaarschap geldt ook voor de governance. In onze ogen bieden duidelijke afspraken over sturing en rollen mensen ruimte om in beweging te komen en organisaties om te veranderen en de continuïteit en groei van hun onderneming veilig te stellen. Met een goede governance zijn de doelen en activiteiten van een programma adequaat te besturen. De governance concretiseert de juridische, financiële en organisatorische instrumenten die nodig zijn, bijvoorbeeld om innovaties ruimte te geven of om concrete resultaten te boeken.
Onze adviseurs helpen u graag op weg!
De energietransitie vraagt om gebundelde kracht: samenwerking op basis van een doelgerichte strategie, pure implementatiekracht en hoogwaardige technologie. Dat geeft vaart en creëert draagvlak voor duurzame verandering. Die gebundelde deskundigheid delen we graag in onze KennisHUB voor de energietransitie.
Aan ideeën geen gebrek voor de energietransitie. Maar wat is de beste strategie? Wat werkt, wat kost het en wat levert het op? En minstens zo belangrijk: hoe voer je het uit? Wij zoeken de talenten die denken en doen samenbrengen: van een doelgerichte strategie naar effectieve plannen én een doortastende implementatie.