De grote uitdaging is om deze transities integraal aan te pakken, met visie en regie, zodat alle stakeholders samen, in stad en regio, de nieuwe balans vinden die nodig is voor een duurzame toekomst. We benaderen deze uitdaging met onze unieke aanpak, de 3 D’s.
Met ‘Denken voorbij het gangbare’ verbinden we onze expertise op proces en strategie met onze inhoudelijke expertise en onze kennis met alle bestuurslagen: lokaal, regionaal en landelijk. Dit is nodig om de opgaven te doorgronden en te verbinden met de gebiedskenmerken. Zo komen we tot samenhangende gebiedsgerichte programma’s en nieuwe, realiseerbare oplossingen. ‘Dansen tussen schaalniveau’s’ richt zich op het proces, dat vraagt om samenwerking en de juiste (inter)bestuurlijke condities. Aansluitend werken we met ‘Doorpakken naar uitvoering’ de gebiedsgerichte programma’s uit naar concrete projecten en samenhangende pakketten van maatregelen voor het gebied. Ook verkennen we de haalbaarheid en uitvoerbaarheid daarvan en denken we door over de manier waarop die uitvoering georganiseerd en gefinancierd kan worden. In onze werkwijze schakelen we voortdurend, afhankelijk van wat het proces nodig heeft. We doen dit met de opgaven in het achterhoofd en met de behoeften van het gebied en de betrokkenen op de voorgrond. Dit alles vanuit onze intrinsieke motivatie om samen vooruit te komen, ‘enhancing society together’.
Aanpak Transitie Nederland verlangt doelgerichte integrale gebiedsprocessen. Met onze inhoudelijke kennis en 140 jaar ervaring leiden wij het formuleren van ontwikkelstrategieën in goede banen. We weten de weg, ook als een doeltreffende strategie vraagt om interbestuurlijke afstemming tussen Rijk, provincies, gemeente en waterschappen.
We stellen onze integrale expertise en ervaring beschikbaar om strategieën te vertalen naar een ruimtelijk ontwikkelperspectief en naar concrete, realistische en gedragen plannen en programma’s. We halen alle relevante data uit het gebied op en vertalen deze naar scenario’s en ontwerpen. Onze kracht zit in de integraliteit, in het verbinden van kennisdomeinen over de volle breedte: van stikstof tot water en bodem, van mobiliteit tot energie, van klimaat tot data science, van legal consulting tot ecologie, van participatie tot stakeholdermanagement. We spreken de taal, aan de bestuurstafel èn aan de keukentafel.
Van de tekentafel naar de praktijk: we zetten altijd in op een doortastende implementatie van het maatregelenpakket in de gebiedsgerichte plannen, vanuit onze kennis van en ervaring met programmamanagement. We hebben oog voor aspecten zoals de maakbaarheid en de vergunbaarheid, en zorgen dat zorgvuldigheid en tempo hand in hand gaan.
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.
Klimaatneutraal: dat is het doel voor 2050. Maar hoe maken we dat waar in de schaarse ruimte? Welke oplossingen passen het beste in steden, wijken en dorpen? Cruciaal daarbij is inpassing en participatie, zodat de belangen van de stakeholders tot hun recht komen en draagvlak ontstaat.