Gebouwen hebben vele belangrijke functies. Er wordt onder andere geleerd, gewerkt, geproduceerd, of gezorgd. Door maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen verandert de manier waarop mensen deze gebouwen willen gebruiken continue. Behoeftes veranderen, net als wet- en regelgeving. Zo is bijvoorbeeld het verduurzamen van vastgoed niet langer een vrijblijvende ambitie.
Er komt een moment dat het gebouw waarin gewerkt wordt letterlijk of figuurlijk niet meer past. Werkzaamheden veranderen door maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en het aantal medewerkers of gebruikers neemt in de loop der jaren toe (en soms af). Veranderen van omgeving is dan een logische oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat dit gebouw flexibel en duurzaam kan meebewegen met alle ontwikkelingen en je het toekomstbestendig kan bouwen.
Het verduurzamen van vastgoed staat hoog op de agenda. Gebouwen die minder energie verbruiken zorgen voor een lagere energierekening, wat direct invloed heeft op het financiële bedrijfsresultaat. Maar daarnaast verwacht ook de overheid dat je als eigenaar of beheerder van gebouwen door verduurzaming voldoet aan de klimaatdoelen van 2030 en 2050.
Een prettig, gezond en veilig gebouw. Simpele woorden, maar iedereen die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling of beheer van vastgoed weet hoeveel hierbij komt kijken. Is alles perfect geregeld, dan zullen weinig gebruikers of bezoekers hier ook maar een seconde bij stil staan. Gaat er echter iets mis, dan zijn de gevolgen ook direct groot.
Met een goede werkplek draag je direct bij aan de resultaten van de organisatie. Het is een succesvolle manier om talent aan te trekken en te behouden. En door een omgeving te creëren die het ontmoeten, samenwerken en inspireren stimuleert, groeit je innovatief vermogen en productiviteit.
Bij het professioneel beheren van een vastgoedportefeuille, ook wel asset management genoemd, komt veel kijken. De waan van de dag, zoals het oplossen van storingen en uitvoeren van verplicht onderhoud, kan al zoveel tijd in beslag nemen dat er weinig ruimte overblijft om vooruit te kijken. Dus hoe zorg je er als asset manager voor dat je vastgoedportefeuille klaar is voor de toekomst?