Doordat een innovatieve aanpak in onze genen zit, begrijpen we dat bedrijven en partners investerings- en uitvoeringsrisico’s inzichtelijk willen houden en bieden we strategisch en praktisch advies. Zo komen we samen tot een passende aanpak komen voor iedere stap bij ontwikkeling, opschaling en implementatie van nieuwe technieken en processen. Net als onze expertise op het gebied van water, uit noodzaak geboren, is ook de innovatieve aanpak van de energietransitie een antwoord op de stap die we als Nederland moeten maken en waar we inmiddels in voorop lopen.
Dit blijkt bijvoorbeeld uit het Doggerbank project in de Noordzee, waar een groot kunstmatig windenergie-eiland gemaakt wordt. Dit ambitieuze plan van TenneT en een aantal partners zoals Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam, moet ervoor zorgen dat via een offshore transformatie-eiland stroom van windparken naar de diverse landen rond de Noordzee wordt getransporteerd. Het is een uitdagend en groot project waar alle stakeholders investeren voor de lange termijn en met een onzekerheid over het succes: er is nog nooit zo’n eiland gebouwd dat zo diep ligt; en dat allemaal op ruim 300 kilometer uit de kust. Maar innovatie vraagt vaak om het nemen van goed onderbouwde risico’s.
De energietransitie heeft naast nieuwe technologieën ook de huidige technologieën hard nodig – we kunnen die op een nieuwe manier inzetten. Zoals de bussen in Groningen die op waterstof gaan rijden of het transporteren van groen gas door het energienetwerk waar nu grijze energie door vervoerd wordt.
Samen met de overheid maakten we een routekaart voor aardwarmte die uniek is en die speciaal op de Nederlandse situatie is toegesneden. Zo zorgen we ervoor dat ons land een topspeler wordt in het innovatief gebruik van nieuwe technologieën die nodig zijn voor de energietransitie. Omdat we als ingenieurs lange tijd in de ‘grijze’ energiewereld werkten, hebben we een scherp beeld van wat er nodig is om de transitie van grijs naar groen te kunnen maken. We kennen de processen en uitdagingen die we gezamenlijk zullen moeten doorlopen. Onze kennis en ervaring met transitieprocessen komt hierbij uitstekend van pas.
De energietransitie zal de komende jaren en decennia grote veranderingen brengen in Nederland. Om het proces succesvol te volbrengen, zijn enorme investeringen nodig en risico’s zijn wel degelijk aanwezig, zoals altijd in een veranderingsproces.
De energietransitie biedt ook veel kansen voor ondernemingen die durven te innoveren, en voor bedrijven die vanuit een traditioneel bedrijfsmodel de stap nemen om deel te worden van dit overgangsproces. Die stap is er één die iedere onderneming en overheid zelf zal moeten maken.
Royal HaskoningDHV kent de wereld van de ‘grijze’ en ‘groene’ energie, kent de maatschappelijke belangen en weet hoe je van een plan tot een succesvolle strategie komt en daarna tot een sterke uitvoering door slim programmamanagement.
Onze adviseurs helpen u graag op weg!
De energietransitie vraagt om gebundelde kracht: samenwerking op basis van een doelgerichte strategie, pure implementatiekracht en hoogwaardige technologie. Dat geeft vaart en creëert draagvlak voor duurzame verandering. Die gebundelde deskundigheid delen we graag in onze KennisHUB voor de energietransitie.
Aan ideeën geen gebrek voor de energietransitie. Maar wat is de beste strategie? Wat werkt, wat kost het en wat levert het op? En minstens zo belangrijk: hoe voer je het uit? Wij zoeken de talenten die denken en doen samenbrengen: van een doelgerichte strategie naar effectieve plannen én een doortastende implementatie.