Nieuw lab voor UvA door slimme aanpak bij netcongestie

Hoe realiseer je een nieuw Quantumlab te midden van netcongestie? De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent in 2027 LabQ, mede dankzij innovatieve oplossingen en slim gebruik van bestaande capaciteit.
Quantumlab UvA

Het nieuwe LabQ, Copyright: Universiteit van Amsterdam

In een tijd waarin de energietransitie in volle gang is, staan gebouweigenaren voor enorme uitdagingen. Netcongestie is een van de grootste obstakels, en daarnaast moeten gebouweigenaren voldoen aan strenge wettelijke eisen om hun energieverbruik te verminderen. Toen de Universiteit van Amsterdam (UvA) een nieuwe netaansluiting nodig had voor hun geplande Quantumlab (LabQ), leek dit volgens de netbeheerder onmogelijk. Toch wordt de opening van LabQ in 2027 verwacht. Benieuwd hoe we de UvA hebben geholpen om dit te realiseren?

Project facts

  • Klant
    Universiteit van Amsterdam (UvA)
  • Locatie
    Amsterdam Science Park, Nederland
  • Datum
    juni 2024 - maart 2025
  • Uitdaging
    Voldoende elektrisch vermogen vrijspelen uit bestaande campusgebouwen om het nieuwe LabQ te voorzien van een zware netaansluiting en voldoen aan wet- en regelgeving.
  • Oplossing
    Royal HaskoningDHV heeft de bestaande routekaart geüpdatet om te voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. Als vervolg hierop hebben we een reeks maatregelen voorgesteld om de netbelasting te verminderen en het beschikbare vermogen optimaal te benutten. Hierdoor kan de UvA haar nieuwe Quantumlab (LabQ) realiseren zonder extra belasting van het elektriciteitsnet.
Amsterdam Science Park
Het Amsterdam Science Park, Copyright: Universiteit van Amsterdam

Een bruisende en energieke campus

Met vier campussen beschikt de UvA over een indrukwekkende hoeveelheid onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten. Het Amsterdam Science Park is de thuishaven van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI), één van de grootste bètafaculteiten van Nederland. Ongeveer 25% van de 75.000m2 bruto vloeroppervlak bestaat uit onderzoekslaboratoria, waar dagelijks talloze wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd. Om al deze activiteiten en gebouwprocessen te ondersteunen, wordt er jaarlijks ruim 50.000 GJ elektriciteit verbruikt, wat te vergelijken is met ongeveer 4.000 aardgasvrije woningen

Strategische planning voor energievoorziening

Aan deze indrukwekkende campus wil de UvA een quantumlab toevoegen om de ontwikkeling van quantumtoepassingen te bevorderen. Hierin zullen complexe, grootschalige berekeningen en innovatieve onderzoeken plaatsvinden. Om LabQ te realiseren op het Amsterdam Science Park was een vermogen nodig van 700kW, die op het overvolle net niet vrijgemaakt kon worden. Daarom werden wij door de UvA ingeschakeld om de mogelijkheden in kaart te brengen.

In onze eerdere samenwerking met de UvA mochten we, met gebruik van onze FastLane-tooling, een vastgoedverduurzamingsplan opstellen voor de ruim 40 gebouwen. Nu kwamen al deze verzamelde data en gemaakte plannen goed van pas. 

Door enerzijds te kijken naar het gecontracteerd en afgenomen vermogen en anderzijds te kijken naar hoeveel vermogensreductie behaald kon worden, konden we een oplossing bieden waardoor UvA voldoet aan wet- en regelgeving en tegelijkertijd voldoende elektriciteit vrijspeelt voor het nieuwe Quantumlab. 

Ondanks netcongestie uitdagingen wil de UvA koersvast proberen te blijven in de gestelde ambitie. Versneld besparen met kleine batterij om all-electric te kunnen worden is dan de juiste keuze.

Rowan BoetersPortfoliomanager energietransitie & netcongestie, Universiteit van Amsterdam

Energie vrijspelen voor het nieuwe lab

Allereerst hebben we de vermogensopbouw van de diverse gebouwen op de FNWI-faculteit in kaart gebracht. Door energiemetingen uit te voeren, konden we de totale piekbelasting van de gebouw- en gebruikersinstallaties bepalen en kregen we inzicht in de relatie tussen het in het gebouw geïnstalleerde vermogen en het daadwerkelijk gelijktijdig afgenomen vermogen. Voor de gebouwinstallaties ging het onder andere om verlichting, ventilatoren, koude-opwekking, pompen, perslucht en keukenapparatuur. Bij de gebruikersinstallaties ging het om lab-inventaris, klimaatcellen, vriezers en computers.

Vervolgens bepaalden we, op basis van aannames, het maximaal te verwachten gelijktijdig afgenomen vermogen. Met deze inzichten konden we gerichte maatregelen vaststellen, waarbij sommige maatregelen overlapten met bestaande verplichtingen vanuit de EML, EED-audit en Onderzoeksplicht. Voorbeelden van voorgestelde maatregelen zijn het vervangen van TL-verlichting in de gebouwen en kassen door LED-verlichting, het vervangen van indirect aangedreven ventilatoren door direct aangedreven ventilatoren en het afschakelen van onbenutte transformatorcapaciteit.

Voor de gebruikersinstallaties waren de besparingsmaatregelen beperkter vanwege de geringe gelijktijdigheid en de complexiteit van de processen in het gebouw. Daarom richtten we ons vooral op het vervangen van oude vriezers en het aanpassen van de temperatuur in de vriezers (-70°C i.p.v. -80°C).

Thomas Verhoeven

De uitdagingen in de energietransitie worden steeds complexer en integraler. Hierbij is het nodig om te schakelen tussen gebouw en gebied om zo te komen tot praktisch toepasbare resultaten.

Thomas VerhoevenConsultant Energietransitie

Nieuw LabQ mogelijk binnen bestaand contractvermogen

Dankzij de voorgestelde maatregelen is een besparing van 600 kW op termijn haalbaar. Niet alles zal gerealiseerd zijn voor de oplevering van LabQ, omdat het gebouw in bedrijf moet blijven. Door de reductie die wel valt te realiseren voor 2027 kan een aanzienlijk kleinere batterij worden geplaatst. De metingen gaven bovendien inzicht in het daadwerkelijk benodigde vermogen van labruimtes in de onderzochte gebouwen, wat aanzienlijk lager bleek dan oorspronkelijk ontworpen. Dit biedt ook kansen voor het nieuwe LabQ. Met deze kennis kunnen de ontwerpers het benodigde aansluitvermogen voor LabQ heroverwegen. 

Onze gecombineerde aanpak op het gebied van wetgeving en netcongestie zorgt ervoor dat de UvA voldoet aan de huidige én toekomstige eisen. We inventariseren hoeveel vermogen op korte termijn vrijgemaakt kan worden, terwijl we blijven voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving. Dit resulteert in een snel en effectief plan waarmee de organisatie ondersteund blijft te midden van netcongestie.

Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen of hoe wij je kunnen ondersteunen bij het toekomstbestendig bouwen voor de behoeftes van morgen? Neem contact met ons op.
 
Onze experts helpen je graag verder -

Onze expertshelpen je graag verder

Language is changing...