Contact Amsterdam is een innovatief gebouw in het westen van Amsterdam. Het gebouw is een voormalig pakhuis en garage dat we hebben omgebouwd tot een werkplek die voldoet aan onze visie van de perfecte werkomgeving. We wilden een ruimte die interactie stimuleert tussen onze wereld en de groep van interdisciplinaire professionals en bedrijven waarmee we het gebouw delen.
Hoewel het logisch is dat duurzame materialen bijdragen aan de energietransitie, is dit in de praktijk toch soms een uitdaging.
Naast de eerdergenoemde eisen, zijn er andere richtlijnen die kijken naar de energieprestatie van een gebouw, zoals het EPA (Energie Prestatie Advies) label, BENG berekening en de eindnorm volgens het WEii protocol. Voor een hogere energieprestatie kan je denken aan zonnepanelen of isolatie. Echter, hiervoor zijn materialen nodig wat ten koste gaat van het MPG. Biobased isolatie zou wel een optie zijn. Het produceren van een zonnecel is duurzaam (vanwege de grondstoffen die hier worden gebruikt, dus positief voor het MPG, maar scoort vervolgens weer lager qua energieprestatie.
Voor het ontwikkelen van een circulair gebouw ben je daarom continue op zoek naar de juiste balans tussen de meest duurzame materialen en de meest optimale energieprestatie.
Tilburg University verwacht de komende jaren een significante stijging van het aantal studenten. Hierdoor is er behoefte aan een nieuw onderwijsgebouw met verschillende collegezalen, studieplekken en een multifunctionele ontmoetingsruimte.
Het nieuwe gebouw moet aansluiten bij de cultuur van samenwerken en co-creatie die Tilburg University uitdraagt. Qua uitstraling moet het gebouw passen bij de tijdloze elegantie van de huidige campusgebouwen en naadloos inpassen in de groene campusomgeving. Ook maatschappelijke ontwikkelingen rond duurzaamheid en energietransitie moeten tot uiting komen bij het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw