Een gezond gebouw met Fitwel of de WELL Building Standard

Of het nu gaat om werken op een kantoor, genezen in een ziekenhuis of leren in school, een gezonde omgeving voegt waarde toe voor zowel de gebruikers als de eigenaar.
Een gezond kantoorgebouw dankzij Fitwel en de WELL Building Standard certificering

Onderzoek heeft aangetoond dat een gezonde en prettige leef- en werkomgeving bijdraagt aan de prestaties, tevredenheid en het welzijn van gebouwgebruikers.

We zien dat goed zorgen voor mensen ook een steeds belangrijker onderdeel wordt binnen duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, waar doel 3 gericht is op gezondheid en welzijn. En ook het EU Platform on Sustainable Finance heeft de taxonomieverordening uitgebreid met een sociale taxonomie, waarin sociale investeringen en doelstellingen centraal staan.

Bij de ontwikkeling van een gezond gebouw moet er tijdens het keuzeproces rekening worden gehouden met het gebouw zelf, de gebruikers en de omgeving. Maar wat kun je doen als je wilt weten of de keuzes die je maakt gezond zijn? Hier zijn verschillende certificeringsstandaarden voor ontwikkeld die elk richtlijnen bieden voor het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van gebruikers. Twee bekende standaarden in deze context zijn de WELL Building Standard en Fitwel. In deze blog vergelijken we deze twee certificeringsstandaarden en onderzoeken we welke het beste past bij welke situatie.

WELL Building Standard als holistische benadering

De WELL Building Standard is een wereldwijd erkend certificeringsstandaard dat zich richt op de gezondheid en het welzijn van gebruikers in gebouwen. Het biedt inzicht in tien aspecten van gebouwen die van invloed zijn op de gezondheid: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, akoestiek, materialen, geestelijke gezondheid en maatschappij.

Kenmerkend voor de WELL Building Standard is de holistische aanpak. Gezondheid en welzijn worden benaderd door verschillende aspecten van een gebouw aan te pakken. Met als eindresultaat een advies met technische en organisatorische maatregelen. Het streven is om een omgeving te creëren die zowel de gezondheid en het welzijn van de gebruikers en omwonenden bevordert.
De tien gezondheidsaspecten van WELL
De tien gezondheidsaspecten van WELL
De WELL Building Standard is breed toepasbaar op verschillende soorten gebouwen en kan worden ingezet voor zowel nieuwe als bestaande gebouwen. Ook is het mogelijk om onderscheid te maken in maatregelen voor de gebouwschil en de inrichting. Dat onderscheid kan worden gemaakt door de uitgebreide eisen die de WELL Building Standard stelt voor elk aspect. De methode legt de lat hoog, waardoor gecertificeerde gebouwen zich onderscheiden van de rest. Het vereist dan ook goede planning, implementatie en monitoring om aan de normen te kunnen voldoen. Een multidisciplinaire aanpak is van belang voor een succesvolle afronding.

Fitwel als flexibel en praktisch alternatief

Fitwel is een ander certificeringsstandaard dat zich richt op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van gebruikers in gebouwen. Het biedt houvast voor gebouwen op de thema's locatie, toegankelijkheid, buitenruimten, entrees, trappen, luchtkwaliteit, binnenmilieu, gebouwvoorzieningen, water, voeding en noodsituaties. Vergeleken met de WELL Building Standard biedt Fitwel meer flexibiliteit. Het heeft namelijk een modulair systeem waarbij gebruikers kunnen kiezen uit verschillende categorieën en maatregelen die het beste passen bij hun behoeften en doelen.
Ook is Fitwel eenvoudiger te implementeren door de minder uitgebreide eisen voor het certificeren dan de WELL Building Standard. Dit maakt het gemakkelijker, goedkoper en ook toegankelijker voor organisaties om de maatregelen te implementeren en het Fitwel certificaat te behalen, met name voor bestaande bouw. En hoewel de eisen minder streng zijn, worden er nog steeds verschillende thema's binnen gezonde gebouwen aangehaald. In tegenstelling tot WELL heeft Fitwel de eisen voor verschillende gebouwtypen verder gespecificeerd. Hierdoor zijn de eisen beter afgestemd op het gebruik van het gebouw.
Inspectie voor Fitwel certificering

Welke standaard past het beste bij jouw situatie?

Het kiezen van de juiste certificeringsstandaard hangt af van verschillende factoren, waaronder het type gebouw, de doelstellingen van de organisatie en de beschikbare middelen. Hoewel elke situatie uniek is, zien we dat de certificeringsstandaard dankzij hun verschillen soms beter passen bij bepaalde situaties en gebouwen. Het kan ook voorkomen dat je een breder inzicht in je gebouwontwerp wilt dan wat WELL en Fitwel kunnen bieden. Als duidelijk is welke gezondheidsambities voor jullie gebouw belangrijk zijn, past een op maat gemaakt Programma van Eisen (PvE) nog beter. Onze adviseurs helpen je met een samengestelde PvE gebaseerd op beide methoden.

Bij het kiezen tussen de WELL Building Standard en Fitwel is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de specifieke situatie en behoeften van het gebouw en de gebruikers. Enkele overwegingen zijn:

Flexibiliteit
Fitwel is een praktisch certificeringsstandaard voor organisaties en projecten die gezondheid op een laagdrempelige manier willen integreren.
Ambitie
Is gezondheid een hoge prioriteit voor je gebouw? Met de WELL Building Standard kun je aantonen dat je voldoet aan gedetailleerde eisen.
Benchmarking
Certificeren met WELL geeft je de mogelijkheid om te vergelijken hoe jullie gebouw ervoor staat ten opzichte van andere gebouwen binnen verschillende sectoren.
Budget
Certificeren voor WELL brengt hogere kosten met zich mee door de eisen aan documentatie en prestatieborging, terwijl Fitwel flexibel en kosteneffectief is door de modulaire aanpak.
Door rekening te houden met de complexiteit, flexibiliteit, specifieke focus en kostenfactoren, kun je een weloverwogen keuze maken tussen de WELL Building Standard, Fitwel. Dat doe je natuurlijk afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden van het gebouw en de gebruikers. En dat hoef je niet alleen te doen. Onze experts denken namelijk graag met je mee om te helpen de beste beslissing te nemen op basis van de specifieke situatie van jullie gebouw.
Twijfel je nog of één van beide certificeringsstandaarden haalbaar is? Met behulp van onze quickscan kunnen we de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Neem hieronder contact op met onze experts. Of ben je benieuwd hoe we samen gezonde gebouwen creëren? Lees dan verder op onze pagina over de gezonde, veilige en comfortabele gebouwde omgeving.
Neem contact op met onze experts -

Neem contact opmet onze experts

Language is changing...