Hoe houden we de zorg betaalbaar, veilig en goed verspreid over Nederland en wat betekent dit voor het huidige zorgvastgoed? Ontdek het antwoord van achttien sleutelfiguren uit het Nederlandse zorgveld in het rapport ‘De transitie naar het zorglandschap van 2030’.
Royal HaskoningDHV en Achmea zijn in 2020 een samenwerking gestart met als doel: versnelling van de energietransitie in de zorg. Hoe kunnen ziekenhuizen en zirginstellingen voor 2050 hun directe CO2-emissie afbouwen en hun energiegebruik tot een derde reduceren? In onderstaande onderzoeksrapporten laten we zien welke investeringen nodig zijn en in de welke mate de organisatie in staat is om de verduurzaming te realiseren.
Een solide zorg-en vastgoedstrategie als voorwaarde voor een succesvolle energietransitie
Maak nu een plan met 2050 voor ogen
In de green deal 3.0 zijn op vijf verschillende thema’s afspraken gemaakt door zorginstellingen, overheden en bedrijven om de verduurzaming van zorgsector te versnellen. De thema’s zijn: Meer inzet op gezondheid (I). Het vergroten van de bewustwording en kennis (II). 55% minder directe CO2-uitstoof in 2030 en klimaatneutraal in 2050 (III). 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 ten opzichte van 2016 en maximaal circulaire zorg in 2050 (IV). En het verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik) (V).
Het halen van 55% minder directe CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050 zorgt ervoor dat grote verduurzamingsstappen nodig zijn in het vastgoed op het gebied van energie. Tegelijkertijd vraagt het circulariteitsdoel om 50% minder primair grondstoffenverbruik in 2030 te gebruiken en toe te werken naar een circulaire zorg in 2050 om veel meer aandacht voor materialen. Eigenlijk zou er na nieuwbouw en renovaties die nu worden gerealiseerd geen afval meer uit de gebouwen moeten komen. Martine Verhoeven, Expert Circulariteit en Klimaatadaptiviteit legt in deze blog uit wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een circulair gebouw.