We bevinden ons in een wereld van transitie, vol uitdagingen die samenwerking vereisen. Het is niet alleen het systeem dat moet veranderen; technische oplossingen zijn niet de enige benodigdheden. Wij moeten onszelf – als mensen – ook inzetten voor deze verandering. Om de noodzakelijke bewegingen te creëren die de huidige uitdagingen vereisen, is het essentieel om te begrijpen welke behoeften en waarden een rol spelen. Hoe verkrijgen we inzicht in wat belangrijk is voor verschillende gebruikersgroepen? Hoe motiveren we diverse gebruikersgroepen om bij te dragen aan deze transities? Door te beginnen met het begrijpen van de menselijke uitdagingen, kunnen we inzicht verkrijgen in wat er leeft en hoe we oplossingen kunnen ontwikkelen die iedereen in staat stellen bij te dragen aan een betere toekomst.
Mensgericht transformeren richt zich op de behoeften, verwachtingen en emoties die gebruikers ervaren in relatie tot de openbare ruimte en de organisaties (gemeenten, provincies, etc.) die daarvoor verantwoordelijk zijn. Wat willen gebruikers? Wat beweegt hen? Wat houdt hen tegen? Hoe kunnen zij een grotere rol spelen in de transitie? Het gaat erom hen te begrijpen en te ondersteunen in het bereiken van hun doelen.
Om te begrijpen wat gebruikers beweegt, maken we gebruik van verschillende methodieken:
Bij mensgericht transformeren draait het om de behoeften, verwachtingen en emoties die gebruikers ervaren in relatie tot de opgave en de organisatie. Het gaat echter verder dan dat. Het succesvol inrichten en beheren van de gebruikerservaring in lijn met de opgave vereist ook een integrale benadering waarbij afdelingen samenwerken. Soms vraagt dit om een verandering in hoe we werken. Hoe helpen we interne gebruikers om anders te werken? Een gebruikersgerichte benadering heeft WDOD bijvoorbeeld geholpen om medewerkers te ondersteunen in de transitie naar digitaler werken.
Wat is de belangrijkste opgave van jouw organisatie? Waar lopen gebruikers tegenaan? Waarom worden doelen niet gehaald? Onze consultants luisteren aandachtig naar jouw uitdagingen en stellen passende vragen om tot de kern te komen. In onze aanpak hanteren we vijf belangrijke mijlpalen om belevingsgericht te beheren.
Iedere opgave start met het begrijpen van de opgave. Vanuit de lessen uit het verleden, het doorgronden van de context en visie bepalen we gezamenlijk heldere vertrekpunten. Hoe ervaren gebruikers de openbare ruimte? Welke beleving is wenselijk? Aan welke functionele eisen moet er, naast de technische eisen, voldaan worden? We verzamelen gericht de benodigde kennis van gebruikers. Deze inzichten leggen we vast in werkbare vormen voor de belangrijkste gebruikersgroepen.Vanuit begrip kunnen we naar het organiseren van de opgave. We ontwikkelen een gedragen aanpak die recht doet aan de verschillende eisen en ambities. We vertalen de aanpak naar wat dit vraagt van de interne organisatie. Zo zijn we startklaar.
We gaan aan de slag, het waarmaken van de opgave staat centraal. Een fase om van te leren en hernieuwd inzicht op te doen. We geven de monitoring van de gebruikersbeleving samen vorm en de opgedane informatie biedt kansen tot het verder aanscherpen van de vertrekpunten.