Het certificeren van je gebouw met BREEAM of LEED biedt veel voordelen, ook al is de certificering niet verplicht. Certificeringen gaan verder dan de minimale wettelijke eisen en helpen bedrijven om hun duurzaamheidsambities te realiseren. Door te kiezen voor certificering, toon je aan dat je vooruitstrevend bent en bereid bent om de lat hoger te leggen. Dit maakt je gebouw toekomstbestendig en energie-efficiënt, wat op de lange termijn kosten bespaart.
Bovendien helpt certificering bij het voldoen aan de eisen van Paris Proof en de strengere rapportage-eisen en biedt het een onafhankelijk beoordeelde maatstaf voor duurzaamheid. Het is een tastbaar bewijs van je inzet voor duurzaamheid en kan dienen als inspiratie en leidraad voor toekomstige projecten.
BREEAM, het Building Research Establishment Environmental Assessment Method, is 's werelds oudste duurzaamheidsbeoordelingssysteem voor gebouwen en gebieden. Het is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, maar wordt inmiddels wereldwijd in zo’n 80 landen gebruikt. BREEAM legt de nadruk op ecologisch verantwoord bouwen en het verbeteren van de milieu-impact van gebouwen. Door diverse duurzaamheidscriteria te toetsen, zoals energie-efficiëntie, afvalbeheer, en materiaalgebruik, biedt het een geïntegreerd raamwerk voor het ontwerp en de uitvoering van gebouwen. Ook geeft het inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van je gebouw.
Met een BREEAM-certificering bereid je je gebouw voor op de toekomst. Doordat de lat hoger ligt dan wat wettelijk wordt geëist, anticipeer je op strakkere regelgeving en bespaar je op operationele kosten.
Als BREEAM Expert helpen wij vanaf de ontwerpfase tot en met de uitvoering, waarbij we erop toezien dat alle duurzaamheidsmaatregelen correct worden toegepast. Dit doen we bij nieuwbouw, renovatie, bestaande bouw en sloopprojecten. Ook voor complete gebieden (BREEAM Gebied) en bestaande gebouwen (BREEAM In Use) hebben we de juiste expertise in huis.
Naast de BREEAM Expert-rol, kunnen we de BREEAM Assessor-rol op ons nemen. Hierbij doen we aan het einde van de ontwerpfase of tijdens de uitvoeringsfase een beoordeling op de BREEAM eisen en maken we een assessment rapport op. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door de Dutch Green Building Council (DGBC), die vervolgens het (ontwerp)certificaat afgeeft.
BREEAM is een hulpmiddel voor vragen zoals ‘Hoe ga ik duurzaamheid in mijn gebouw beoordelen? En waar ga ik rekening mee houden?’ Het is geen doel op zich, maar een manier om je proces te structureren.
De keuze tussen BREEAM en LEED hangt sterk af van de specifieke projecteisen en de strategische doelstellingen van je organisatie. Ook kan het afhangen van de klantgroep die onze opdrachtgever bedient. Beide systemen bieden goede frameworks voor het verbeteren van duurzaamheid en milieuprestaties. Maar, waar kun je het beste voor kiezen: BREEAM of LEED? Hoewel het beide milieucertificaten zijn, verschillen ze wel degelijk. Drie van de grootste verschillen:
Veel bedrijven kiezen voor hun gebouwen óf voor BREEAM, óf voor LEED, maar sommige bedrijven zijn een uitzondering. Onze klant Fugro bijvoorbeeld. In 2014 werd Fugro’s Techcenter in Nootdorp in gebruik genomen, wat is bekroond met de hoogste LEED duurzaamheidscertificering: Platinum. Als LEED Accredited Professional waren wij nauw betrokken bij het verkrijgen van deze certificering.
Toen Fugro een nieuw hoofdkantoor wilde openen, pal tegenover haar Techcenter, werden we opnieuw aangehaakt als duurzaamheidsadviseur. In een workshop hebben we de afwegingen tussen BREEAM en LEED uitvoerig toegelicht en besproken. Uiteindelijk is gekozen voor BREEAM, vanwege de bekendheid van de Nederlandse bouwindustrie met BREEAM en de dominantie ervan in de Nederlandse vastgoedmarkt. Het ontwerp heeft de nieuwste versie van het BREEAM Outstanding duurzaamheidscertificaat behaald, een prestigieuze erkenning die in Nederland onder de meest recente richtlijn op dat moment slechts 7 keer was uitgereikt.
We willen uw duurzaamheidsdoelen werkelijkheid maken. BREEAM en LEED certificeringen laten zien dat u zich inzet voor vooruitstrevend ontwerp en wetenschappelijk onderbouwde doelen voor CO2-reductie.
Aangezien een datacenter 24/7 draait en veel energie verbruikt, vormen datacenters uitdagingen voor duurzame bouwpraktijken. Binnen BREEAM is de aandacht voor datacenters in opkomst. In Nederland worden datacenters beoordeeld met BREEAM-NL Nieuwbouw Datacenters 2012.
LEED kent een speciaal certificeringstype: LEED for Building Design + Construction (BD+C) for Data Centres. Deze voldoet aan de specifieke behoeften van datacenters. Deze aanpak richt zich op de algehele prestaties van gebouwen en stimuleert strategieën voor duurzame ontwikkeling, waterbesparing, energie-efficiëntie, materiaalkeuze en binnenmilieukwaliteit. Het moedigt operators aan om de hele levenscyclus van het datacenter te overwegen, van ontwerp tot exploitatie, en bevordert zo een integrale benadering van duurzaamheid.
Voor projecten in industrie hebben we veel ervaring met het verkrijgen van certificeringen. Een voorbeeld hiervan is het ontwerp van een nieuwe magazijn- en kantoorfaciliteit voor FM Logistic nabij Hanoi in Vietnam. Deze faciliteit is de eerste in het land die de LEED Gold-certificering heeft behaald.
Bij industrie-projecten wordt certificering met name aangevraagd voor gebouwgedeelten waar mensen aan het werk zijn, zoals kantoren en distributiecentra. We helpen onze klanten in industrie met het bepalen van de scope en het kiezen van het systeem dat hier het beste bij past. Veel van onze klanten in industrie kiezen voor een LEED-certificering. Valt de keuze toch op BREEAM? Industriehallen en distributiecentra vallen onder de reguliere BREEAM-richtlijnen, en via BREEAM Bespoke is het mogelijk om afwijkende gebouwen gecertificeerd te krijgen, met aangepaste eisen.