De transitie van het landelijk gebied vraagt om een integrale aanpak en regionaal maatwerk, en om regie over het gebiedsgericht werken. Want niet alles kan overal, om met Johan Remkes te spreken, maar ook niet alles hoeft overal. Elk gebied heeft zijn eigen identiteit, uitdagingen en kwaliteiten. Ongemakkelijke keuzes zijn soms onvermijdelijk.
Maar tegelijk zijn het keuzes op basis waarvan natuur en landbouw samen de basis vormen voor een gedeelde en realistische visie, waarin een veerkrachtig natuurlijk systeem ook ruimte biedt aan de landbouw van de toekomst. Een gedeeld en realiseerbaar toekomstbeeld met perspectief voor natuur, boer en omgeving staat hierbij centraal.
In de transitie van het landelijk gebied komt een hele serie grote uitdagingen samen. Wij kiezen daarbij voor een integraal aanbod. Daarvoor hebben we nieuw talent en nieuwe kennis nodig, op vele gebieden: landbouw, mobiliteit, energie, natuur, duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkeling en meer. Help ons de complexe ruimtelijke puzzel te leggen.
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.
Over een paar decennia wonen we in een veranderd land. Kijk naar de immense transities: klimaat, wonen, energie, landbouw, mobiliteit. We willen veel, op ons klein stukje van de wereld. Maar wat voor land kan dat worden en welke transitie gaan we maken? Dat moeten we nu bedenken.
Klimaatneutraal: dat is het doel voor 2050. Maar hoe maken we dat waar in de schaarse ruimte? Welke oplossingen passen het beste in steden, wijken en dorpen? Cruciaal daarbij is inpassing en participatie, zodat de belangen van de stakeholders tot hun recht komen en draagvlak ontstaat.
Wateroverlast door hevige plensbuien, of juist langdurige droogte: Klimaatverandering zet de ondergrond, met haar watersysteem, zwaar onder druk. Door ons land klimaatbestendig en waterrobuust in te richten, kunnen we de gevolgen van klimaatverandering opvangen.
De gezonde en vitale stad van de toekomst biedt voldoende passende woonruimte voor iedereen, inclusief een aantrekkelijke leefomgeving, alle belangrijke maatschappelijke voorzieningen en een adequate ontsluiting van en naar de regio.
De Omgevingswet is een wet die de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigt en samenvoegt. De Omgevingswet zorgt voor een goede balans tussen het benutten en beschermen van de leefomgeving en ondersteunt op die manier alle opgaven in Nederland.
Mobiliteit krijgt een nieuw gezicht. De vraag verandert, de techniek biedt kansen. Dit vraagt om aanpassing van de fijnmazige structuur en een nieuwe balans tussen individuele wensen en collectieve ambities voor leefbaarheid en klimaat.