De stikstof- en woningbouwopgave, de landbouw- en energietransitie en de transitie naar een circulaire economie hebben stuk voor stuk ruimte nodig. Net als de opgaven van de waterbeheerders – genoeg en schoon drinkwater, oppervlaktewater en grondwater, en bescherming tegen te veel water. Meer dan ooit zijn de maatschappelijke vraagstukken met elkaar verweven én zitten ze in elkaars vaarwater. Waar kunnen nog woningen worden gebouwd zonder er natte voeten te krijgen? Hoe voorzie je die woningen van voldoende drinkwater? Hoe zorg je ervoor dat regenwater snel wegzakt na een stortbui en dat de bodem in droge perioden voldoende water buffert voor bijvoorbeeld de landbouw?
Royal HaskoningDHV adviseert bij het ‘nieuwe waterdenken’, dat vraagt om integrale oplossingen bij ruimtelijke keuzes. Water en bodem zijn hierbij sturend: in plaats van land en water aan te passen aan onze wensen, passen wij ons aan aan het water- en bodemsysteem.
Over expertise, korte lijnen, verbinden en data
Samen met opdrachtgevers en partners ontwikkelen onze waterconsultants eigen methoden en producten. Zo stelden we met het Kennisprogramma Zeespiegelstijging een ‘duidingskader’ op, die inzicht geeft in de impact van zeespiegelstijging. Bij andere projecten maken we gebruik van bijvoorbeeld adaptatiepaden, scenarioplanning en opgavegericht werken. Ook werken we aan strategisch assetmanagement. Hiermee blijven we de functies van de assets bedienen. Én we leveren bijdragen aan overkoepelende thema’s, zoals circulariteit, biodiversiteit en CO2-reductie.
Neem contact op met onze Climate Resilience experts!