Waterschap Noorderzijlvest stond voor de uitdaging om 17 bruggen, waaronder twee rijksmonumenten, te renoveren of vervangen met als doel om de bruggen weer in goed en veilige staat te brengen. Alle bruggen zijn vaste bruggen met ieder verschillende eigenschappen.We gingen de uitdaging aan om binnen de gestelde kaders van tijd, geld en kwaliteit deze bruggen te renoveren of te vervangen Veel bruggen verkeerden in slechte staat van onderhoud, wat een toekomstbestendige aanpak vereiste. Daarnaast was het behouden van de cultuurhistorische waarde van de bruggen cruciaal en dat is gelukt. Belangrijke themas waren circulariteit, waarbij maximaal gebruik werd gemaakt van vrijgekomen bouwmateriaal, en de samenwerking met bouwteampartners.
Om de uitdagingen van het project aan te pakken, werd er intensief samengewerkt met diverse betrokken partijen. Het bouwteam, bestaande uit specialisten zoals architecten, constructeurs, ontwerpers, kostenramers en een specialist duurzaam bouwen, werkte in clusters om de opgave behapbaar te houden. Deze clusters waren geografisch ingedeeld en er werd continu gemeten en geëvalueerd om de samenwerking en resultaten te verbeteren. Door het hergebruik van stalen liggers en dekplaten werden de circulaire doelen behaald. De open houding van de opdrachtgever om innovatieve oplossingen uit te proberen, droeg bij aan het succes van het project.
Samen met onze partners willen we een opdracht zo efficient mogelijk aanpakken. Een goed voorbeeld daarvan is dat we door slimme aanpassingen konden besparen op het vervangen van twee bruggen.
Onze experts helpen je graag op weg!