Het is druk in de Eindhovense ondergrond. Stedelijke opgaven op het gebied van wonen, klimaat en energie vragen om ruimte in de ondergrond, waardoor het snel nog drukker wordt. Woningen voorzien van duurzame energie, de woningbouwopgave, de vergroening van de binnenstad en het treffen van klimaatadaptieve maatregelen staan hierdoor onder druk.
Voor een toekomstbestendige ontwikkeling van de stad zijn duidelijke kaders en regie nodig voor het gebruik van de ondergrond. Alleen zo kan de schaarse ondergrondse ruimte zo efficiënt en duurzaam mogelijk gebruikt, bestemd, beschermd en/of gereserveerd worden. De ingevoerde Omgevingswet biedt mogelijkheden om met een Omgevingsprogramma samenhangende beleidskaders vast te stellen en regie te nemen. Zo kunnen we in samenhang met de bovengrondse opgaven structuur en ordening in de ondergrond aanbrengen, hetgeen cruciaal is voor de leefbaarheid en duurzaamheid van Eindhoven.
Als penvoerder heeft Royal HaskoningDHV deelgenomen aan het projectteam van de Gemeente Eindhoven. Tijdens interne en externe themabijeenkomsten en werksessies, zoals over ondergronds bouwen en het samenspel tussen boomwortels en nutsleidingen, is kennis over ondergrondthema’s geleverd en opgehaald. Tijdens het participatietraject is hierover in gesprek gegaan met de inwoners en de gebruikers van de ondergrond. Dit heeft voor de verschillende beleidsthema’s geresulteerd in bewustwording en inzicht in elkaars belangen. De uitkomsten zijn verwerkt in het Omgevingsprogramma Ondergrond.
Het is van groot belang om ondergrondthema’s zo vroeg mogelijk mee te nemen bij initiatieven. Dit vraagt om bewustwording bij programmamanagers, projectleiders en ontwerpers. Het nieuw gevormde Regieteam Ondergrond, bestaande uit experts van verschillende ondergronddisciplines, zorgt voor de benodigde expertise bij het maken van keuzes in de planvorming. Dankzij het opgestelde Omgevingsprogramma Ondergrond is er nu een duidelijk kader voor het gebruik van de ondergrond, wat de basis legt voor duurzame en efficiënte stedelijke ontwikkelingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de structurerende keuzes in de Kamerbrief Water en Bodem sturend om onder andere de ondergrond efficiënt te ordenen.
Alle verkregen informatie is verwerkt in het Omgevingsprogramma Ondergrond Eindhoven 2023-2026. Voor de verschillende ruimtelijke thema’s zijn elkaars belangen geïnventariseerd en kaders en randvoorwaarden geformuleerd, zoals voor de ordening van kabels en leidingen, het reserveren van ruimte voor inpassing van toekomstige warmte- en energie-infrastructuur en voorzieningen voor ondergronds bouwen op eigen perceel.
Na instemming met het Omgevingsprogramma is Royal HaskoningDHV betrokken gebleven bij de implementatie van het Omgevingsprogramma Ondergrond. Zo is bijvoorbeeld de checklist Ondergrond opgesteld en is ondersteuning geleverd bij de uitwisseling van expertise op het gebied van integraal ontwerpen van boven- én ondergrond.
Met dit Omgevingsprogramma Ondergrond neemt Eindhoven de regie door in samenhang met de bovengrondse opgaven structuur en ordening aan te brengen in de ondergrond.
Onze adviseurs helpen u graag op weg
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.