We hebben een routekaart voor gebiedsontwikkeling gemaakt en de gebiedsprocessen in gang gezet. Met de partners in Brabant is de netwerksamenwerking neergezet en bekrachtigd via een convenant. Verder hebben we geadviseerd over het door-ontwikkelen van de provinciale organisatie richting de gebiedsgerichte aanpak. We hebben ook het interim-management voor deze organisatie gevoerd en de verschillende stakeholders - provincie en partners - begeleid bij het ontwikkelen van een effectief instrumentarium.
Een deel van de gebiedsprocessen staat inmiddels in de steigers of is zelfs al in uitvoering. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bescheiden grondruilprojecten, om maatregelen om verdroging te voorkomen, natuurherstel te stimuleren of extensivering op gang te brengen. Dat past bij de dubbeldoelstelling van het College-akkoord in Noord-Brabant: herstel van de natuur én een eerlijk perspectief voor de landbouw.
We willen in Brabant de slag maken van sectoraal naar integraal werken, waarbij we de natuur-, water-, landbouw- en stikstofopgaven verbinden in een gebiedsgerichte aanpak die wérkt. In dat proces laat Royal HaskoningDHV zijn directe toegevoegde waarde zien.
We zijn er trots op dat we in Brabant onze bijdrage kunnen leveren aan een gevoelig dossier, door de provincie te ondersteunen in zowel de beleidsontwikkeling als de noodzakelijke organisatieverandering en de implementatie. Het is mooi om te zien hoe die aanpak nu het voorbeeld is voor het hele land.
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.