Met het vaststellen van het nieuwe uitvoeringsprogramma streeft de provincie naar een integrale aanpak van infrastructurele projecten, fietsstimulering, ketenmobiliteit, verkeersveiligheid en samenwerking. Nieuw is dat in het uitvoeringsprogramma aandacht is voor alle type fietsers: van forensen tot scholieren en studenten en van sportfietsers tot recreanten en oudere fietsers.
De vraag naar mobiliteit verandert momenteel snel en ingrijpend. Door juist nu op een integrale manier het mobiliteitssysteem in te richten, met een prominente plaats voor de fiets, kan straks aan de veranderende vraag in deze mobiliteitstransitie worden voldaan.
Royal HaskoningDHV ondersteunde de provincie met strategisch vermogen, kennis van fietsmobiliteit en ervaring met gedrag en fietsstimulering. We faciliteerden al vroeg in het proces workshops met de gemeenten in de provincie Groningen om zo gezamenlijk de inhoud van het uitvoeringsprogramma te bepalen. Bovendien zetten we de eerste stappen voor een brede samenwerking op het thema fiets en bouwden we voort op onze ervaring met fietsprogramma’s elders in Nederland.
Daarnaast analyseerden we recente inzichten rond fietsmobiliteit en brachten we onze eigen kennis in om zo goed mogelijk in te spelen op de laatste fietsontwikkelingen rond bijvoorbeeld speed pedelecs, bakfietsen en ketenmobiliteit. Ook gaven we explicieter aandacht aan fietsstimulering; de provincie kijk vanaf nu bij projecten bijvoorbeeld naar de omvang, potentie en het bereik van de verschillende doelgroepen.