Paris Proof rijksmonument als nieuw Royal HaskoningDHV kantoor in Delft

Het mijnbouwgebouw in Delft is een monumentaal pand uit 1912. Het voormalige onderwijsgebouw van de TU Delft hebben we gerenoveerd tot Paris Proof rijksmonument wat vanaf begin 2025 dient als een van onze kantoren.

Project facts

  • Klant
    Royal HaskoningDHV
  • Betrokken partijen
    Royal HaskoningDHV (PM & Engineering, Architect Monument-Casco), SPIE Nederland (Hoofdaannemer), Braaksma & Roos (Architect Monument-Casco), Fokkema&Partners (Interieurarchitect)
  • Locatie
    Delft, Nederland
  • Datum
    2025
  • Uitdaging
    Renovatie van het monumentale Mijnbouwgebouw uit 1912 tot een inspirerend duurzaam Paris Proof werkomgeving, met behoud van het historische karakter waarbij het gebouw geschikt wordt voor het moderne werkplekconcept.
  • Oplossing
    Toepassen van diverse duurzame maatregelen, zoals isolatie, hernieuwbare energiebronnen en geavanceerde klimaatbeheersystemen. Hierdoor wordt het gebouw energie-efficiënt en volledig aardgasloos en blijft het historische karakter behouden.

Hoe verduurzaam je een rijksmonument?

De centrale vragen in het ontwerpproces waren: hoe transformeren we een bestaand gebouw naar een moderne werkomgeving voor onze medewerkers en hoe zorgen we dat de huisvesting echt bijdraagt aan ons primaire proces? Netwerken, samenwerken en kennis delen staan centraal in onze organisatie en een gebouw en de omgeving moeten daaraan bijdragen. De locatie van het nieuwe kantoor was hierin belangrijk. We wilden een voorbeeldproject ontwikkelen, daarom kozen we voor het Mijnbouw gebouw in Delft. En we zagen dat het contact met de omgeving zich al ontwikkelde vóór we het gebouw in gebruik namen.

Daarnaast streven we naar een omgeving die kan dienen als een soort proeftuin waar nieuwe ontwikkelingen en technologieën worden toegepast om klanten te inspireren. Zo lag bij ons kantoor in Amsterdam de focus op stadsontwikkeling en ligt de nadruk in Delft nu op één van de duurzaamste rijksmonumenten worden. Dat is in de praktijk een behoorlijk uitdaging, want hoe kun je rijksmonument laten voldoen aan de eisen van Paris Proof en Net Zero? En hoe zorg je ervoor dat een gebouw uit 1912, dat technische uitdagingen als vochtproblemen, asbest en vuile grond met zich meebrengt weer minstens 50 jaar meekan?

Ontmoetingen faciliteren in een duurzaam monument

De rol van huisvesting is in de afgelopen jaren veel veranderd. We werken vaker thuis en kantoren worden steeds vaker gezien als een locatie om bij elkaar te komen en samen te werken. Deze insteek zorgt voor een andere kijk op het gebouw. Parallel was ook het moderniseren en verduurzamen van een monumentaal gebouw een grote uitdaging. Zo begonnen we dit project met een standaard plan van eisen, maar merkten we al snel dat dat niet passend was voor dit unieke gebouw. Het gebouw was veel dominanter in de mogelijkheden, dan dat we in eerste instantie hadden gedacht.

Nieuwe kijk op de werkplek

Binnen onze organisatie ligt de focus op kennis delen. Zo zien we “learning on the job and innovation on the job” als kritische succesfactoren. Een deel van onze kracht ligt in het toepassen van kennis uit de ene sector in de andere sector. Met de stap naar thuiswerken zien we dat hier een uitdaging ontstond, want zo kun je niet zo makkelijk leren van collega’s en andere professionals in je omgeving. Hiervoor wil je een open kantooromgeving die zich richt op mensen en ontmoetingen faciliteert. We verwachten dat onze nieuwe werkomgeving op de campus van Delft hier een belangrijke bijdrage gaat hebben.

In het ontwerp van kantoor Delft hebben we strategisch gekeken naar het optimaliseren van ontmoetingen. Zo stimuleren we dat mensen samenkomen bij koffiepunten, samenwerkruimtes, aanlandplaatsen en op de gangen. Denk bijvoorbeeld aan de rij bij de koffieautomaat. Als mensen met elkaar in gesprek raken, is in de rij staan in feite een ongeplande toevallige ontmoeting”, als ze hun telefoon erbij pakken is de rij een ergernis. Zo probeer je dan de perfecte verhouding te vinden. In het gebouw zijn veranderingen doorgevoerd om ontmoeten, maar ook ongestoord werken te faciliteren. Er zijn veel belcellen, kamers en aanlandplekken bijgekomen om dit mogelijk te maken

Mensen werkend bij een aanlandplek
Marije Hulshof

Dit kantoor is een prachtige werkplek, die samenwerking en innovatie gaat stimuleren. We laten hiermee zien hoe je waardevol cultureel erfgoed kan verduurzamen en behouden voor volgende generaties.

Marije HulshofCEO

Duurzame oplossingen voor een Paris Proof rijksmonument

Het kantoor kende een uitdagende ambitie met betrekking tot duurzaamheid: Paris Proof (100% renewable en zeer zuinig in gebruik). Uiteindelijk hebben we het energieverbruik van het gebouw met 80% gereduceerd en zal het pand Paris Proof zijn.

Die verduurzaming is behaald door onder andere de ramen en het dak te isoleren, in combinatie met de toevoeging van zonnepanelen, een WKO-installatie en vraaggestuurde gebruikersinstallatie (voor verlichting, klimaat en dergelijke). Daarnaast is het gebouw nu volledig aardgasloos. Voldoen aan de Paris Proof-eisen is bij het renoveren van een normaal gebouw al een uitdagend doel, maar dit is voor een rijksmonument nog ambitieuzer.

Verduurzaming in getallen

0energiereductie
0renewable energy
0pv-panelen
De overdekte binnenplaats
Isolatie bij dakramen
Lasser die het nieuwe dak bevestigt
De overdekte binnenplaats

Toegevoegde waarde van juiste expertise

Bij het project zijn veel disciplines en stakeholders betrokken, zowel extern maar ook veel intern. Vanwege de hoeveelheid expertise in eigen huis zijn veel van onze eigen specialismes betrokken bij ons toekomstige ‘visitekaartje’. De multidisciplinaire aanpak maakt dit project best complex, omdat sommige onderdelen elkaar ook kunnen tegenspreken.

Voor specifieke projectonderdelen betrokken we ook externe afhankelijke adviseurs. Zo hebben we bijvoorbeeld een monumentenarchitect, die specifieke kennis in dit vakgebied heeft, betrokken en is er ook veel cultuurhistorisch en omgeving historisch onderzoek gedaan.

Asset management van een duurzaam monument

Het asset management van ons nieuwe kantoorgebouw houden we in eigen beheer, hoewel we het feitelijke onderhoud weer wel uitbesteden. Deze aanpak stelt ons in staat om de hoogste kwaliteitsnormen te handhaven en tegelijkertijd flexibel te blijven in onze operationele strategieën.

Een belangrijk aspect van ons asset management is het gebruik van scenarioplannen. Deze plannen stellen ons in staat om regelmatig te evalueren of alle systemen en processen naar behoren functioneren. Door deze evaluaties kunnen we niet alleen eventuele problemen vroegtijdig identificeren en oplossen, maar ook proactief plannen voor toekomstige onderhouds- en verbetermomenten. Door deze strategie te volgen, kunnen we een werkomgeving creëren die niet alleen efficiënt en betrouwbaar is, maar ook duurzaam en toekomstbestendig.

Het vernieuwde kantoor in het monumentale Mijnbouwgebouw in Delft zal in mei 2025 officieel in gebruik worden genomen. Dit duurzame en innovatieve kantoor biedt een inspirerende werkplek voor onze experts en dient als een voorbeeldproject voor hoe historische gebouwen kunnen voldoen aan moderne eisen voor duurzaamheid en efficiëntie. Lees meer over de ontwikkeling van toekomstbestendig en duurzaam vastgoed, of lees verder over de voortgang van ons Mijnbouw project.

Onze experts helpen je graag verder -

Onze expertshelpen je graag verder

Language is changing...