Voorafgaand aan de samenwerking met Royal HaskoningDHV is door het Rijksvastgoedbedrijf een structuurontwerp gemaakt. Gezamenlijk realiseerden we vervolgens een principeontwerp. Om aan de hoofddoelstellingen te voldoen, stelde het RVB hierbij de eisen, dat er gebruik werd gemaakt van parametrisch ontwerpen én dat de constructie van het gebouw in hout wordt gerealiseerd.
Parametrisch ontwerpen heeft bijgedragen aan een significante optimalisatie van het ontwerp. Het parametrisch model stelt ons in staat om ieder element van de diagrid-constructie individueel te berekenen in plaats van te clusteren per bouwlaag. Dit levert een aanzienlijke materiaalbesparing van ca. 30% op. De integrale aanpak bood daarnaast kansen voor optimalisatie van de façade. Er is namelijk een direct verband tussen de afmetingen van de constructie en de mate van transparantie van de gevel. Een computeralgoritme heeft ruim 3.600 varianten van de gevel doorgerekend in de zoektocht naar optimale balans tussen materiaalgebruik, daglichttoetreding en energieverbruik.
Met het resultaat van Monarch IV laten onze adviseurs zien dat wij in staat zijn de ambities van de opdrachtgever in publiek vastgoed te doorgronden en te vertalen naar concrete oplossingen. Dit doen wij middels interactieve workshops en de inzet van technologie, dáár waar digitalisering het verschil kan maken. Met deze integrale benadering geeft Royal HaskoningDHV het ontwerpteam de middelen in handen om tot geïnformeerde besluitvorming te komen.