Door verschillende vormen van participatie voor jong en oude hebben vele honderden inwoners en organisaties meegedacht over de dromen en kwaliteiten van beide gemeenten. De resultaten zijn samengevat in een dromentocht: een route door de gemeenten langs de hoogtepunten. De dromentocht bestaat uit een interactieve kaart op het iReport, een tool van Royal HaskoningDHV voor digitale verslaglegging. De tocht maakt gebruik van het bestaande fietsknooppuntennetwerk en is daardoor ook echt te beleven.
Het is belangrijk om te dromen, maar geen luchtkastelen te bouwen. Op basis van de dromen en een analyse van beleid, trends en ontwikkelingen zijn daarom concrete ambities geformuleerd. Dit is gedaan in samenspraak met stakeholders, ketenpartners en de gemeentelijke organisatie. De ambities zijn als tussenstap vastgesteld door beide gemeenteraden.
De ambities zijn vervolgens gebiedsgericht vertaald in enkele scenario’s per gemeente. In deze scenario’s zijn de uitersten opgezocht, om zo tot keuzes te komen. Samen met bewoners, maatschappelijke partijen en gemeentelijke organisaties zijn de scenario’s aangescherpt. Twee scenario’s zijn beoordeeld in een Omgevingseffectrapport (OER) om een goed beeld te krijgen over de effecten, kansen en risico’s. Op basis van deze informatie is voor beide gemeenten een voorkeursalternatief opgesteld en uitgewerkt tot een ontwerp omgevingsvisie. Na de formele inspraakperiode worden de omgevingsvisies ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraden van de gemeenten.
Neem contact op met onze experts Omgevingswet
De Omgevingswet geeft het wettelijk kader voor de ruimtelijke transities van Nederland.
Na een lange aanloop is de Omgevingswet nu een feit.
Wat betekent deze grootschalige wetswijziging voor private organisaties en overheden?