Chemelot werkt naar een circulaire, duurzame en volledige klimaatneutrale chemiesite in 2050. In de Strategische Gebiedsvisie omgeving Chemelot geven de Provincie Limburg, de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en DSM aan hoe ze er samen voor zorgen dat Chemelot ook in de toekomst een veilige, gezonde én duurzame omgeving blijft om te wonen, werken, recreëren, ondernemen en innoveren.
De vraag is wat dit betekent voor de beschikbare ruimte, en hoe een vitale economie hand in hand kan gaan met aandacht voor mens en milieu. De samenwerkingspartijen hebben afgesproken dat de hiermee samenhangende gebiedsgerichte opgaven worden opgepakt in de context van de Omgevingswet. Ambitie is een hogere omgevingskwaliteit, in een veilige en gezonde fysieke leefomgeving, in een integrale context.
Royal HaskoningDHV heeft in nauwe samenwerking met betrokken stakeholders een handelingskader omgevingskwaliteit en participatie opgesteld. De samenwerkingspartners van de Strategische Gebiedsvisie omgeving Chemelot kunnen dit inzetten als richtlijn voor het verbeteren van de omgevingskwaliteit en het actief betrekken van de stakeholders. Daarnaast vormt het handelingskader voor de provincie en voor de gemeenten Stein en Sittard-Geleen een invoeringsstrategie voor kwaliteitsadvisering binnen de Omgevingswet. Kwaliteitsadvisering vormt de basis voor het lokale adviesstelsel, en daarmee voor een zorgvuldige besluitvorming [1].
Royal HaskoningDHV heeft het handelingskader in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten Stein en Sittard-Geleen en Chemelot opgesteld. Vervolgens zal het handelingskader worden toegepast in de pilot voor de gebiedsgerichte opgave Haven van Stein en de Multimodale Corridor (MMC). De Stuurgroep Chemelot 2050 heeft het handelingskader op 29 juni 2023 vastgesteld.
Om de omgevingskwaliteit en leefbaarheid goed te kunnen wegen en beoordelen worden deze vanuit drie lagen benaderd. De overkoepelende laag is de omgevingsvisie van de gemeente Stein. Daarnaast wordt de planologische/ vergunde situatie beoordeeld aan de hand van het huidige bestemmingsplan en in de toekomst aan de hand van het omgevingsplan. Omwonenden worden betrokken bij het inzichtelijk maken van kenmerken en kwaliteiten en vervolgens bij het identificeren van oplossingen, vanuit een zorgvuldige belangenafweging.
[1] Handreiking voor het instellen van de gemeentelijke adviescommissie en andere adviseurs voor omgevingskwaliteit, Deel 1
Neem contact op met onze experts Omgevingswet
De Omgevingswet geeft het wettelijk kader voor de ruimtelijke transities van Nederland.
Na een lange aanloop is de Omgevingswet nu een feit.
Wat betekent deze grootschalige wetswijziging voor private organisaties en overheden?