De gemeente Haarlem staat voor aanzienlijke uitdagingen in de openbare ruimte. De energietransitie vraagt om efficiënt gebruik van de schaarse ondergrondse ruimte. De groeiende stad heeft meer ruimte nodig voor fietsers en voetgangers en vergroening is essentieel om klimaatverandering het hoofd te bieden. Deze uitdagingen vereisen daadkrachtige actie, aanzienlijke inspanningen, investeringen en afstemming. Het betaalbaar realiseren van deze doelen kan alleen door ze te combineren met regulier beheer en onderhoud. Deze strategie heet ‘opgavegericht beheren’. Een belangrijke pijler hiervan is meerjarig programmeren. Voorheen werkte de gemeente met een korte termijn programmering van maximaal vier jaar, gericht op directe technische onderhoudsbehoeften. Dit resulteerde in veel kleine, losse projecten verspreid over de stad, waardoor kansen voor slimme combinaties met andere opgaven en werkzaamheden werden gemist..
Wij adviseren de gemeente bij de implementatie van een meerjarenprogrammering en zetten deze samen op. Samen met de medewerkers van de gemeente creëren we de eerste versie van de meerjarenprogrammering. Deze programmering heeft een scope van tien jaar en is gebaseerd op een buurtgerichte aanpak. Elke buurt wordt integraal aangepakt, waarbij beheer leidend is en andere beleidsopgaven en ambities worden meegenomen. In Haarlem noemen we dit de ‘buurtgerichte beheertrein’. Deze trein komt langs op basis van de technische onderhoudsbehoefte in een buurt en beleid kan instappen wanneer de buurt aan de beurt is. Het programmeren van beheer en onderhoud op buurtniveau leidt tot meer focus en biedt fantastische kansen om opgaven en budgetten slim te verknopen. Ook neemt de voorspelbaarheid van de werkvoorraad toe, wat de gemeentelijke organisatie efficiënter en dynamischer maakt.
De basis voor de aanpak vormt een buurtgerichte werkwijze. Daarmee maakt de gemeente echt een ontwikkeling door naar een andere manier van werken.
Het project heeft geresulteerd in een breed gedragen werkwijze voor de waarbij inwoners en ondernemers centraal staan. Het programma Klantreizen in Digitale Dienstverlening heeft voor Almere een bewezen mensgerichte (experience) methodiek opgeleverd. Het ambitieteam heeft meer kennis en kunde opgebouwd over klantreizen en het in gesprek gaan met inwoners en ondernemers (mensgericht onderzoek). Naast de mensgerichte methode die structuur biedt, hebben we in het programma stilgestaan bij het vormgeven van de samenwerking binnen de gemeente Almere rondom dienstverlening.
Er zijn verschillende productgroepen verdiept waarbij verbeteracties zijn opgesteld die van waarde zijn voor inwoners en ondernemers. De implementatie draagt bij aan een mensgerichte dienstverlening binnen Gemeente Almere. Dienstverlening die proactief en toegankelijk is omdat het ontwerp ervan gedreven is vanuit oog voor de mens en structuur brengt in de complexiteit van gemeentelijke dienstverlening.
Onze experts helpen je graag op weg!