Normvervaging in het verkeer is in Noord-Brabant een belangrijk verkeersveiligheidsthema. Het overtreden van normen in het verkeer; de verkeersregels, zoals maximumsnelheid, afstand houden en voorrang verlenen, speelt een rol bij een groot deel van de ongevallen.
Hoe beïnvloedt normvervaging de ontwikkeling van normoverschrijdend gedag in het verkeer? Welke doelgroepen en type mensen kunnen we onderscheiden? Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Tilburg en Helmond onderzocht hoe normoverschrijdend gedrag in het verkeer aangepakt kan worden.
Om te komen tot een antwoord op de onderzoeksvragen en een advies voor de aanpak hebben we provinciale, landelijke en internationale studies en websites verkend met betrekking tot de inhoudelijke thema’s, waaronder verkeersveiligheid, normvervaging, normoverschrijdend gedrag, doelgroepen en interventies.
Daarnaast hebben we diverse experts geïnterviewd over verschillende aspecten van het thema, zoals de achterliggende problematiek en het ontwikkelen en uitvoeren van interventies.
Vervolgens hebben we klankbordsessies georganiseerd. Hierin hebben wij de uitkomsten van de verkenning en de interviews gepresenteerd aan de provincie en beide gemeenten.
Uit het onderzoek blijkt dat de aanpak van normvervaging vraagt om interventies die zich niet alleen richten op specifieke normoverschrijdende verkeersgedragingen, maar ook op onveilig, ongezond en onverantwoord gedrag buiten het verkeer.
Groepen die normoverschrijdend gedrag vertonen zijn in te delen in vijf profielen, van incidentele overtreders zonder delictgeschiedenis naar overtreders met extreem riskant gedrag zowel binnen als buiten het verkeer. In Noord-Brabant zijn jonge automobilisten (18-24 jaar) de meest interessante doelgroep vanuit ongevalsbetrokkenheid en potentie van een gedragsinterventie.
Voor een effectieve aanpak moet onderscheid gemaakt worden tussen structurele en incidentele overtreders. Structurele overtreders worden bereikt door middel van de Procedure Mededelingen en preventieve voorlichting. Voor incidentele overtreders is een gecombineerde aanpak, die bestaat uit handhaving, educatie en voorlichting, het meest effectief.
Concluderend kunnen we stellen dat een effectieve normvervagingsaanpak bestaat uit een combinatie van een overkoepelende voorlichtingscampagne over normen in het verkeer en specifieke interventies voor probleemgedragingen en probleemdoelgroepen.
Wij vertalen deze inzichten naar een aanpak om normvervaging en normoverschrijdend gedrag in het verkeer in de provincie Noord-Brabant tegen te gaan en de verkeersveiligheid te verbeteren.
Onze adviseurs helpen u graag op weg!