Bierbrouwproces Heineken op weg naar net-zero met Royal HaskoningDHV

19-09-2024
Als je van een koud biertje geniet, dan denk je waarschijnlijk niet direct over het brouwproces ervan. De adviseurs en ingenieurs van Royal HaskoningDHV doen dit wel, want het bedrijf is gecontracteerd als een van de vier partijen die Heineken begeleidt bij de weg naar het zero carbon maken van de brouwerijen wereldwijd.

Sabine Bink, Global Director Industry & Buildings bij Royal HaskoningDHV: “Het is geweldig om Heineken te ondersteunen in het verkleinen van de CO2-voetafdruk van hun brouwerijen. De samenwerking tussen Royal HaskoningDHV en Heineken gaat terug tot 1886 en nu gaan we samen naar de netto-nuldoelstelling. Omdat we veel van de Heineken-brouwerijen hebben ontworpen, kennen we hun processen goed. We verzamelen gegevens over energieverbruik, adviseren over haalbare reducties en leveren op maat gemaakte roadmaps per brouwerij om hun doelstellingen voor 2030 te helpen realiseren” De weg naar net-zero begint altijd met het reduceren van de energievraag; hiervoor moet je gedetailleerd in kaart brengen welke energie waar gebruikt wordt. Het verzamelen van energie- en productiedata is cruciaal om goede besparingen te vinden en om uiteindelijk een goede reductie roadmap te maken. 

Magne Setnes, Chief Supply Chain Officer Heineken and Sabine Bink, Global Director Industry & Buildings, Royal HaskoningDHV
Magne Setnes, Chief Supply Chain Officer Heineken en Sabine Bink, Global Director Industry & Buildings, Royal HaskoningDHV
Bart Vander Velpen, programmadirecteur Net-zero Industry en Jeroen Thyssen, teamlead Sustainable manufacturing van Royal HaskoningDHV vertellen hoe ze met hun team de CO2 uitstoot van brouwerijen terugbrengen naar nul. Vander Velpen: “Bij elke brouwerij is dit maatwerk en moet je echt rekening houden met de specifieke locatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er geen netstroom is en dan ga je zelf energie opwekken. We kijken naar wat er lokaal beschikbaar is.” 

In kaart brengen welke energie op welk moment in het brouwproces gebruikt wordt, is heel belangrijk.

Teamlead Sustainable manufacturing
“Daarna ga je de verschillende oplossingen vergelijken, bijvoorbeeld wind, zon, biogas, warmtepompen en e-boilers. Per land is de juiste combinatie van oplossingen echter anders. Het maakt uit of het zonnig is of juist hard waait bij een brouwerij. En hoe ga je om met energieopslag? Om deze vragen te beantwoorden heb je grote gedreven teams nodig van ingenieurs, data scientists en financiële specialisten. Zij kunnen hun hart ophalen met het werken aan deze vraagstukken”, aldus Thyssen. 
Persvragen  - Neem contact op met ons Media team

Persvragen

Neem contact op met ons Media team

Language is changing...