Adviseurs Peter van der Ven en Martijn van Houten laten graag zien dat er meer mogelijk is dan drastisch bezuinigen of de OZB verhogen. ‘Als je slimme, kostenefficiënte keuzes maakt voor de openbare ruimte, kun je ook na 2026 investeren in de lokale samenleving’.
Een korting van liefst 2,4 miljard euro voert het kabinet volgend jaar door op het Gemeentefonds. Dit is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten. ‘De broekriem aanhalen lijkt een logische optie’, zegt Van Houten. ‘Maar veel gemeenten zijn de laatste jaren al met de kaasschaaf door de eigen organisatie gegaan. En je kunt wel gaan snijden in bijvoorbeeld onderwijshuisvesting, sport- of culturele voorzieningen maar dan raak je inwoners direct’.Je kunt natuurlijk ook proberen je inkomsten te vergroten. Maar je mag niet zomaar lokale belastingen of de prijs van een paspoort verhogen. Wat kun je dan wel doen als er meer op je afkomt en je minder geld hebt? Slimme keuzes maken.
Met name in de openbare ruimte is dat bittere noodzaak, zeggen de twee, want daar speelt één van de grootste uitdagingen waar lokale overheden voor staan: de instandhouding van de fysieke leefomgeving. Zo is het grootste deel van de Nederlandse wegen in beheer bij gemeenten, wat ook geldt voort openbaar groen, riolering en bruggen. ‘Het gaat bij bruggen echt om enorme aantallen’, zegt Van Houten. ‘Vaak dateren ze nog uit de jaren zestig. Het gebrek aan capaciteit en middelen maakt voor gemeenten de opgave nog groter.’
Hoe pak je dit aan? De adviseurs hebben hier veel ervaring mee en weten dat gemeenten verschillende opties hebben:
Onze experts helpen je graag op weg!