Data-driven engineering: onmisbaar voor de V&R-opgave

De Nederlandse infrastructuur staat voor grote uitdagingen: een tekort aan vakmensen, de stikstofcrisis en de noodzaak om circulair te bouwen. Biedt data-driven engineering de oplossing?
Ontvang email alertsOntvang email alerts
Kees en Iran bij knooppunt De Nieuwe Meer

Kees van IJselmuijden en Iran Tisheh bij knooppunt De Nieuwe Meer

Kees van IJselmuijden

Kees is design lead bij Royal HaskoningDHV en specialist in beton-, staal- en kunststofconstructies. Hij heeft een diepgaande expertise ontwikkeld in het ontwerpen en realiseren van complexe infrastructuurprojecten. Zijn passie ligt in het automatiseren van engineeringstaken, parametrisch ontwerpen en generatieve designoplossingen voor efficiëntere infrastructuurprojecten.

Iran Tisheh

Iran is expert op het gebied van parametrisch ontwerpen en infrastructuur. Bij bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer en Heijmans) werkt ze aan innovatieve oplossingen zoals het TriAX-model voor reconstructie knooppunt De Nieuwe Meer (Zuidasdok), waar geavanceerde rekenmodellen hielpen bij een efficiëntere en snellere optimalisatie van de paalmatrasconstructies.

Data-driven engineering maakt infrastructuurprojecten slimmer, sneller en duurzamer. In Nederland en Zweden worden parametrische modellen al succesvol ingezet om bouwprocessen te optimaliseren. Kees van IJselmuijden (Royal HaskoningDHV) en Iran Tisheh (Dura Vermeer) benadrukken het belang van samenwerking. Een sprekend voorbeeld is de Arkitektbron in Göteborg, Zweden, waar internationale ingenieursbureaus samenwerkten via een dynamisch model. Dit maakte het mogelijk om in één dag meer dan 200 ontwerpvarianten door te rekenen - een proces dat met traditionele methodes weken zou duren.

Met een single source of truth en een parametrisch coördinatiemodel hebben alle disciplines altijd toegang tot de meest actuele data. Dit voorkomt fouten en versnelt het proces aanzienlijk.

Kees van IJselmuijdenManager Digital Engineering
Kees en Iran bij knooppunt De Nieuwe Meer
Knooppunt De Nieuwe Meer

Coalitie Duurzame Bruggen en Viaducten

Op 17 januari 2025 sloegen provincies en Rijkswaterstaat de handen ineen om infrastructuur duurzamer te renoveren en te vervangen. Data driven-engineering speelt hierin een cruciale rol. Met digitale modellen worden CO2-uitstoot en Milieu Kosten Indicator (MKI) direct geanalyseerd, wat snellere en duurzamere keuzes mogelijk maakt.

Computational design en parametrische modellen

De combinatie van computational design en parametrische modellen maakt integraal ontwerpen mogelijk. Wijzigingen in één onderdeel worden direct zichtbaar in het hele ontwerp. Een goed voorbeeld is reconstructie knooppunt De Nieuwe Meer (onderdeel van Zuidasdok), waar een parametrisch model de paalmatrasconstructies optimaliseerde. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer. Geavanceerde rekenmodellen versnelden geometrische controles, wat leidde tot een efficiënter ontwerp binnen een strakke planning.

Meer weten? Bekijk de animaties en ontdek zelf hoe parametrische modellen de bouwsector transformeren.
Plaxis2D interoperability
Grasshopper - Plaxis

Investeren voor de toekomst, winst op de lange termijn

Een initiële investering in tijd en expertise is nodig, maar de voordelen van data-driven engineering zijn onmiskenbaar, zeker in de context van de V&R-opgave. Als we nu niet slim werken, zullen we over decennia opnieuw in de archieven moeten duiken, net zoals we nu vaak doen. Door nu te investeren in slimme oplossingen, kunnen we toekomstige uitdagingen voorkomen en efficiënter werken.

De voordelen van data-driven engineering

  • Snellere doorlooptijden door automatische berekeningen en optimalisaties
  • Minder fouten dankzij real life gedeelde data
  • Duurzamere keuzes door inzicht in materiaalgebruik en milieueffecten
  • Betere samenwerking door open standaarden zoals IFC-modellen

De toekomst is digitaal

Data-driven engineering is geen tijdelijke trend, maar een onmiskenbare noodzaak. Alleen door digitalisering en standaardisatie volledig te omarmen, kunnen we infrastructuurprojecten slimmer, efficiënter en duurzamer realiseren. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van opdrachtgevers, ingenieursbureaus en bouwbedrijven.

Samen creëren we een toekomst voor infrastructuur die niet alleen beter, maar ook duurzamer en innovatiever is. Doe mee en ontdek de kracht van data-driven engineering!

Loading...

Samen V&Rder expert serie

Vragen over Infrastructuur - Neem contact op met onze infra experts

Vragen overInfrastructuur

Neem contact op met onze infra experts

Ontvang een e-mail  alert bij elk nieuw artikel -

Ontvang een e-mail alert bij elk nieuw artikel

Draag ook bij aan de V&R-opgave

Zet je tanden in het toekomstbestendig maken van civiele kunstwerken en houd Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar. Van maakbaarheid naar duurzaamheid.
Hoe draag jij bij?
collega's Royal HaskoningDHV in overleg
Language is changing...