Vijf voordelen van parametrisch ontwerpen bij gebiedsontwikkeling

Nederland is steeds voller. Dit zorgt ervoor dat stedelijke transformatie steeds complexer wordt. Parametrisch ontwerpen maakt keuzes, kansen en knelpunten van en binnen gebiedsontwikkelingen zichtbaar. In deze blog geven Esther de Graaff en Dennis Schijff vijf voordelen van parametrisch ontwerpen.
Parametrisch ontwerp stedelijke transformatie
[object Object] [object Object]

DennisSchijff

Parametrisch ontwerpen en het bundelen van gebiedsdata (omgevingsfactoren en milieueffecten) zijn essentiële tools die Dennis gebruikt om te komen tot enthousiasmerende gebiedsvisies en realistische stedenbouwkundige plannen. Als senior ontwerper binnen Royal HaskoningDHV geeft hij anderen veel plezier bij dit werk. Dennis neemt initiatief en kan een flexibele rol op zich nemen bij verschillende uitdagingen. 
[object Object] [object Object]

Estherde Graaff

Esther houdt van complexe transities en opgaven met zowel een ruimtelijk als organisatorisch component die dichtbij de stad, omgeving, natuur en politiek staan. Zij houdt daarbij oog voor het doel en is een krachtige, strategische denker. Esther verbindt inhoud met het proces en weet te overtuigen. Ze is een regisseur en een verbinder. Het past bij haar motto: alleen ga je harder, samen kom je verder.

Parametrisch ontwerpen gaat om het toepassen en ontwerpen van digitale modellen waarin verschillende data(sets) worden gebruikt om data gedreven scenario’s te creëren voor een gebiedsontwikkeling of een volledige stedelijke transformatie. Het model wordt gevuld met data uit diverse bronnen; denk aan openbare statische geografische data, maar ook meer dynamische data, zoals geluidsbelasting of neerslag, waterafvoer en of ruimtelijke dichtheden en functiemenging. Door al deze data in het parametrische model te zetten, en er slimme rekenslagen en algoritmes in te bouwen, ontstaat een compleet en waarheidsgetrouw beeld, dat de consequenties van wijzigingen snel laat zien. Bijvoorbeeld toename van het aantal inwoners en/of arbeidsplaatsen. Parametrisch ontwerpen is onderdeel van het zogeheten Computational Design. Royal HaskoningDHV voegt waarde hieraan toe door drie pijlers te hanteren: Flexibiliteit, Complexiteit en Schaalbaarheid. De toegevoegde waarde uit zich in meer tijd, kwaliteit en minder kosten. In deze blog zijn vijf voordelen van parametrisch ontwerpen op een rij gezet die deze kernwaarden vertegenwoordigen en de toegevoegde waarde laat zien.

1. Sneller, efficiënter en met minder menskracht

Het verzamelen, analyseren en in kaart brengen van ontwikkelen kostte vroeger veel tijd. Nu is veel minder mens-, denk- en rekenkracht nodig voor het in kaart brengen van gebiedsscenario’s. Waar twintig jaar geleden tien scenario’s in tien weken konden worden doorgerekend, kan dit nu binnen tien minuten. Dit levert niet alleen tijdswinst op, maar verhoogt ook de kwaliteit en de inpasbaarheid van de plannen.

Het maken van dit soort ontwerpen kostte vroeger maanden. Nu doen we dat in drie weken, het doorrekenen van tien scenario’s kost tien minuten.

Dennis Schijff

2. Beschikbaarheid van accurate en betrouwbare data

Veel van de benodigde datasets zijn openbaar. Deze data, denk aan overstromingsrisico’s of neerslagpatronen, zijn goed ontsloten, valide en betrouwbaar. Het gebruik van betrouwbare en gevalideerde data zorgt voor transparantie in het ontwerp- en ontwikkelproces. Het is zaak om al die data te combineren, zodat accurate en volledige informatie ontstaat die beslissers in staat stelt om onderbouwde besluiten te nemen. 

3. Integraal en afdelingsoverstijgend

Parametrisch ontwerpen is niet alleen een middel maar een werkwijze. Het is de integrale kijk op stedelijke transformatie. Dit helpt gemeenten bijvoorbeeld om afdelingsoverstijgend te werken. Royal HaskoningDHV is bij uitstek in staat om dit te faciliteren en te analyseren welke data nodig is voor welk inzicht. Wij hebben alle benodigde kennis en expertise onder één dak; denk aan expertise in het ruimtelijk domein en aan juridische kennis van de Omgevingswet. 

4. Overzicht en inzicht door scenario’s 

Een andere kracht van parametrisch ontwerpen is het analyseren en visualiseren (en daarmee voorspellen/genereren) van scenario’s. Het is daarmee voor iedereen op alle schaalniveaus snel duidelijk welke keuzes voorliggen en wat de consequenties daarvan zijn. Live in het model schuiven maakt dit direct zichtbaar, ook visueel. Zo worden de consequenties van 100 extra woningen voor de waterafvoer direct zichtbaar. Of weet een opdrachtgever hoeveel bomen nodig zijn om hittestress voldoende tegen te gaan en hoe breed de straat daarvoor moet zijn.

In het model kan “live” met de klant met parameters worden geschoven. Dit maakt duidelijk welke keuzes voorliggen en wat de consequenties van aanpassingen zijn. Dat maakt het werk super interessant.

Esther de Graaff

5. Aanpasbaarheid

Parametrisch ontwerpen stelt gemeenten en ontwikkelaars in staat om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het maakt immers de gevolgen van veranderingen meteen inzichtelijk zonder lange rapporten en/of analyses. Eventuele veranderingen in kaders of wetgeving zorgen zo niet voor vertraging. Het maakt de zogenoemde puzzel van de ruimte in Nederland minder complex.

Tot slot

Parametrisch ontwerpen biedt een scala aan voordelen voor gemeenten, provincies en gebiedsontwikkelaars. Het integrale beeld maakt parametrisch ontwerpen onmisbaar voor de complexe ruimtelijke transitie van Nederland en voor de creatie van gezonde leefomgevingen.

Dennis Schijff - Senior stedenbouwkundige

DennisSchijff

Senior stedenbouwkundige

Language is changing...