De eerste editie in 2021 was in alle opzichten al een groot succes voor de deelnemers, voor de waterschappen en voor Royal HaskoningDHV. Vooral omdat het een vliegwiel kan zijn voor de digitale transformatie waarvoor waterschappen zich gesteld zien.
De rol en het belang van data en informatie worden voor waterschappen steeds groter, met het oog op de klimaatverandering, verduurzaming en cybercrime. DEEP is een initiatief van de waterschappen, georganiseerd door het Waterschapshuis met partner Royal HaskoningDHV.
Deelnemers beginnen hun traject met een vier weken durende intensieve basisopleiding, ook wel DEEPdive genoemd. Vervolgens gaan ze in teams aan de slag met concrete datavraagstukken. Denk aan projecten zoals het automatisch herkennen van stuwen op luchtfoto’s, het ontwikkelen van algoritmes om beter te anticiperen op weersveranderingen, en het gebruik van neurale netwerken om rioolwaterzuiveringsinstallaties efficiënter te laten presteren met een zo laag mogelijk energieverbruik.
Een belangrijk aspect van DEEP is de nauwe samenwerking tussen de deelnemers en domeinexperts, zoals hydrologen, ingenieurs en operators. Deze samenwerking zorgt ervoor dat kennis uit verschillende vakgebieden wordt gebundeld, wat leidt tot innovatieve oplossingen. Alle deelnemers gaan aan de slag op basis van een eenjarig arbeidscontract met de nadrukkelijke intentie van een aansluitende vaste aanstelling.
DEEP daagt de waterschappen zelf ook uit om de digitale transformatie te concretiseren, om de goede vragen te stellen en kennis in hun organisatie te borgen. DEEP is zo een vliegwiel voor de digitale transformatie om een datagedreven organisatie te worden. Bijvoorbeeld het project rond het geautomatiseerd meten van rioolvreemd water bij Waterschap Brabantse Delta waarmee Waterschap Zuiderzeeland ook aan de slag wilde en waarbij ook STOWA en Royal HaskoningDHV betrokken waren.
De resultaten tot nu toe laten zien dat DEEP niet alleen een waardevolle bijdrage levert aan de digitale transformatie, maar ook aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de deelnemers. Het programma heeft daarnaast aangetoond dat samenwerking tussen de waterschappen essentieel is om de uitdagingen van klimaatverandering, verduurzaming en efficiënt beheer van waterbronnen aan te pakken.
DEEP groeit, en met het toenemende aantal deelnemende waterschappen en specialisten zal het programma de komende jaren blijven bijdragen aan de transformatie van de watersector. Royal HaskoningDHV en het Waterschapshuis blijven zich inzetten om via DEEP expertise te delen en samen met de waterschappen innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen van morgen.
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?