Het gaat niet alleen over hoe mensen werken, maar ook over hoe ze leven
Sinds de coronapandemie kijken veel mensen anders tegen de werkplek aan. Veel werknemers werken inmiddels op afstand en hybride. Dit zit stevig verankerd in bedrijfsculturen en de verwachtingen van teamleden. Toen werknemers in de
Consumer Expectations Survey van de Europese Centrale Bank werd gevraagd of ze liever thuis zouden blijven werken zodra de COVID-19-pandemie voorbij was, gaf ongeveer twee derde aan dat ze minstens één dag per week op afstand zouden willen werken en ongeveer een kwart twee tot vier dagen per week.
Hybride werken heeft op zichzelf al geleid tot een diverser personeelsbestand – niet alleen voor mensen voor wie het woon-werkverkeer een fysieke uitdaging vormt, maar ook voor werknemers die gebaat zijn bij flexibiliteit of mensen die juist goed presteren in een omgeving met minder collega's om hen heen. Bij werken op kantoor denken veel mensen aan de mogelijkheid om met teamleden te praten en samen creatieve ideeën uit te werken in plaats van die tijd te besteden aan detailwerk. Dit heeft zo zijn invloed gehad op werkplekconcepten. Zo zijn de afmetingen van vergaderruimtes aangepast en zijn er ruimtes gecreëerd voor inclusieve hybride vergaderingen waarbij sommigen persoonlijk aanwezig zijn en anderen online.
Maar naast het faciliteren van persoonlijke interactie moet er ook rekening worden gehouden met de behoeften van mensen die liever werken zonder al te veel stimuli. Er zijn talloze technieken en mogelijkheden om tegemoet te komen aan de behoeften van neurodivergente werknemers en ervoor te zorgen dat iedereen de werkomgeving kan vinden die op een bepaalde dag geschikt is voor de betreffende persoon.
Nog een belangrijk punt om rekening mee te houden is culturele diversiteit. Dat geldt zeker niet alleen voor internationale bedrijven. Individuele of culturele diversiteit kan bijvoorbeeld invloed hebben op etenstijden en de verwachtingen van het voedingsaanbod. Zo is het niet alleen de taak van de HR-afdeling om ervoor te zorgen dat teamleden die vasten tijdens de ramadan hun werkdagen kunnen aanpassen aan hun behoeften. Op dezelfde manier moet ook het post-pandemiebeleid dat werknemers meer ruimte geeft om hun werkdag aan te passen aan hun welzijn of familieverplichtingen zijn afgestemd op de fysieke werkomgeving. Toegang tot gebouwen en systemen,
beveiliging en de voedselvoorziening maken hier allemaal deel van uit.