Technische uitdagingen bij het optoppen van bestaande gebouwen
Het optoppen van gebouwen brengt technische uitdagingen met zich mee. Zo moet je nauwkeurig de werkelijk aanwezige sterkte van constructieve elementen beoordelen, als ook de constructie als geheel. Het gebouw moet immers wel veilig zijn.
Van tevoren zijn vaak ook nog een aantal zaken onduidelijk. Is de wapening zoals deze op de tekening staat ook daadwerkelijk overal aanwezig? Wat is de kwaliteit precies? We vinden het belangrijk om ons altijd te blijven afvragen wat er wel kan. Een zorgvuldige analyse en engineering zijn vereist om deze uitdagingen te overwinnen en de extra verdiepingen veilig en duurzaam toe te voegen, waarbij de belasting op de bestaande constructie op een veilige manier wordt verdeeld.
Het is belangrijk om lichtgewicht constructies te creëren, om het verborgen draagvermogen effectief om te zetten in zoveel mogelijk ruimte. Een grondige analyse van
trillingen en geluid plus een zorgvuldige detaillering zorgen voor comfortabele nieuwbouw. Daarnaast is het ook van belang te blijven letten op betaalbaarheid, maakbaarheid en praktische uitvoerbaarheid, zonder concessies te doen aan comfort.
Bij het optoppen van gebouwen is het cruciaal om rekening te houden met de impact op de leefbaarheid en tevredenheid van de bestaande bewoners. Denk aan levendigheid op straat, ingangen en ontsluitingen, parkeerdruk, uitzicht,
windhinder, bezonning en de potentiële overlast tijdens het bouwproces. Het zorgvuldig aanpakken van deze factoren zorgt voor behoud of zelfs verbetering van het woongenot voor de bestaande bewoners en omwonenden. En de nieuwe bewoners profiteren van hoge kwaliteit woningen waarbij ondanks het extreem lichte gewicht gezorgd is voor zeer goede geluidsisolatie en comfort. Een goed optopproject houdt hier in het ontwerp allemaal rekening mee.
Bij projecten zoals De Karel Doorman heeft het toevoegen van nieuwe appartementen in de winkelstraten die 's avonds stil en verlaten waren, bijgedragen aan een levendigere binnenstad.