Vanuit het Rijk zijn er al verschillende programma’s opgezet die eigenaren van maatschappelijk vastgoed vooruit kunnen helpen. Zo is er het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed om eigenaren kosteloos te ondersteunen. Maar denk ook aan subsidieregelingen zoals de DUMAVA-regeling (Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed).
Provincies bepalen zelf hoe zij het ontzorgingsprogramma opzetten en maken daarbij gebruik van de bijdrage die het Rijk beschikbaar stelt. Zo heeft de Provincie Noord-Holland ervoor gekozen om in de eerste ronde van het programma kleinere gemeenten (tot 25.000 inwoners) en sportbedrijven die verbonden zijn aan een gemeente te laten begeleiden door Royal HaskoningDHV. Elke gemeente heeft doelstellingen met betrekking tot hun duurzaamheidambities. Wij gaan in gesprek over deze doelstellingen, stellen waar nodig bij en helpen vervolgens met het vertalen van doelstellingen naar concrete maatregelen. Dankzij het ontzorgingsprogramma is onze ondersteuning kosteloos voor de deelnemende organisaties.
Samen doorlopen we een traject waarbij we helpen van begin tot eind, met focus op wat nodig is per gemeente. We kijken per traject kritisch naar de vraag die er ligt, het vertrekpunt van de gemeente en passen onze aanpak daar op aan. Zo brengen we de energetische verduurzamingsmogelijkheden in beeld, begeleiden het traject om tot keuzes te komen, ondersteunen we bij het opstellen van een financieringsplan en brengen we het traject tot het moment van uitvoering. Omdat iedere gemeente een ander verduurzamingsdoel heeft, is elke aanpak weer uniek.
We zien dat de verduurzamingsmaatregelen die aansluiten op de ambities van gemeenten vaak hogere kosten met zich meebrengen dan van tevoren verwacht. Zo kosten de maatregelen uit een scenario voor een energieneutraal gebouw logischerwijs meer dan een scenario voor bijvoorbeeld energielabel A. Dankzij de diverse scenario’s met elk een eigen pakket aan maatregelen is het dus ook mogelijk om alternatieven tegen elkaar af te wegen en ambities bij te stellen. En door de scenario’s uit te plannen tot 2030 en 2050 worden kosten gespreid over een langere, maar realistische periode. Daarbij kijken we ook naar de relatie met het MJOP en mogelijkheden voor samenloopvoordeel.
Parallel aan het onderzoek en de planvorming kijken we samen met jou als vastgoedeigenaar naar de financieringsmogelijkheden en de impact daarvan op de kosten voor het gebouw. De DUMAVA-regeling, provinciale subsidies, fondsen en gemeentelijke financiering zijn hier bijvoorbeeld onderdeel van. Met overzicht in de mogelijkheden maken we een financieringsplan voor de gekozen maatregelen. Daarin maken we alle financiële consequenties inzichtelijk.
Als je eenmaal weet welke stappen er gezet moeten worden om jouw vastgoed te verduurzamen en er keuzes zijn gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan met de realisatie. Dat begint met in beeld brengen van de benodigde procedures. Afhankelijk van de omvang van de maatregelen en het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de vastgoedeigenaar, kijken we samen met juridische specialisten wat de route is om tot realisatie over te gaan. Bij het vervangen van verlichting in een gymzaal door LED kan bijvoorbeeld het opvragen van een offerte volstaan, terwijl aanpassingen in de warmtevoorziening van een gebouw vaak samengaan met een grootschalige renovatie. Daarvoor zijn ook aanbestedingsdocumenten, programma’s van eisen, bestekken en werkomschrijvingen nodig. Waar nodig helpen we ook hierbij vanuit het ontzorgingsprogramma.
En dan is het zover. Het hele traject is samen doorlopen, onze ondersteuning vanuit het ontzorgingsprogramma komt ten einde en de verduurzaming van jouw vastgoed gaat nu echt uitgevoerd worden. Met de kleine maatregelen kun je meestal meteen aan de slag. En de grote maatregelen? Die vallen vaak samen met (groot) onderhoud dat al op de planning staat. Zo heb je in de periode tot 2050 de tijd om aan het verduurzamen van jouw vastgoed te werken en aan de landelijke doelstellingen te voldoen. Dankzij een integraal advies met verduurzamingsmaatregelen weet jij wat nodig is en welke stappen er gezet moeten worden!
Benieuwd hoe we jou kunnen helpen met het verduurzamen van je maatschappelijke vastgoed?