Stedelijke gebieden hebben een missie, ze zijn ambitieus en maken plannen voor de vitale, gezonde en veilige stad van de toekomst. Tegelijkertijd ziet de stad zich geconfronteerd met talrijke ontwikkelingen die kunnen uitmonden in crises. Denk aan het veranderende klimaat, cybercriminaliteit, of sociale spanningen door onder meer migratiestromen.
Bovengenoemde complexiteit hebben we gevisualiseerd in de Resilience Cube, gebaseerd op de Rubik's Cube met meer dan 3 miljard oplossingsmogelijkheden in 6 x 9 thema’s en onderwerpen. Het ordenen van de Resilience Cube kan net als de Rubik's Cube alleen door systemische aanpak en volharding.
Het wordt nog ingewikkelder wanneer ook de vele politieke ‘beloftes’ die in het verleden zijn gedaan aan het weerbaarheid-denken worden toegevoegd. Dit komt de bestuurbaarheid op de lange termijn zeker niet ten goede.
Dit is het domein van urban resilience, oftewel stedelijke veerkracht. Die begint met een robuuste basis (recht gelegde spaghetti) en vraagt tegelijk (digitale) wendbaarheid en aanpassingsvermogen.
In de paper lees je over:
In deze whitepaper, inventariseert en analyseert Proposition Lead Urban Resilience, Mark Haaksman, het complete stedelijke ecosysteem, het complexe geheel van uitdagingen waarvoor een stad zich gesteld ziet. En vervolgens brengt hij in kaart wat ervoor nodig is om handen en voeten te geven aan de veerkracht van de stad, om in immer toenemende complexiteit de beste weg naar de toekomst uit te stippelen en daarmee de stad toekomstvast en leefbaar te houden.
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?