De urgentie om over te stappen op een circulaire economie, een economisch model waarin producten worden ontworpen om te worden hergebruikt, gerepareerd en gerecycled, en waarin grondstoffen in een oneindige lus van waarde circuleren, zonder afval, neemt met de dag toe.
De business case voor de circulaire economie is ijzersterk. De invoer van primaire grondstoffen kan met 25% omlaag en de CO2-uitstoot met 10%*. Het levert de Nederlandse economie €7 miljard en 50.000 banen op. Er zijn dan ook al veel circulaire initiatieven in gang gezet – van afvalvrij produceren, het delen van producten, hergebruiken van grondstoffen, tot circulair inkopen. Maar er is veel meer nodig én mogelijk.
Invoering van circulaire bedrijfsmodellen vraagt om een fundamentele verandering in de manier van werken en consumeren. Royal HaskoningDHV is koploper op het gebied van circulaire economie. Wij brengen partijen bij elkaar om circulaire kansen zichtbaar te maken en te benutten. Met als resultaat een positieve maatschappelijke impact, kostenbesparing, en een verbeterde concurrentiepositie.
* Bron: https://themasites.pbl.nl/circulaire-economie/
Veel van onze opdrachtgevers willen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie, maar weten niet goed waar te beginnen. Wij helpen bedrijven en organisaties inzicht te krijgen in waar circulaire aanknopingspunten liggen en hoe zij impact kunnen realiseren. We kijken daarbij binnen hun eigen organisatie, in ketens of in hun werkgebied. Vervolgens verbinden we daar circulaire kansen aan of ontwikkelen circulaire concepten.
Op een circulaire atlas maken we voor een gemeente, regio of provincie zichtbaar welke bedrijven en bedrijfsprocessen een gebied rijk is en welke grondstofstromen daarbij horen. Het restproduct van de ene industrie kan immers de grondstof zijn voor een andere.
Wij helpen onze opdrachtgevers een circulair concept te ontwikkelen en daarna meteen concrete stappen te zetten. Zo brachten we voor ABN Amro in kaart welke circulaire modellen er mogelijk waren binnen het facilitair bedrijf van de bank. We stelden een circulaire roadmap op. Die resulteerde in relatief korte tijd in projecten om koffieprut van de bank te gebruiken voor de teelt van champignons, zeep uit sinaasappelschillen te maken en meubilair te maken van bedrijfsafval.
Voor de gemeente Almere, de provincie Flevoland en de Metropoolregio Amsterdam brachten we de mogelijkheden in kaart om plastic afval uit de regio te recyclen in een nieuw te bouwen plasticfabriek.
Voor de gemeente Someren ontwikkelden we een circulair gronduitgiftemodel. Aanstaande bewoners die circulaire principes toepassen bij de bouw van hun woning, krijgen korting op de gronduitgifteprijs van de gemeente. Zo stimuleert Someren circulair bouwen.
Afvalwater speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. In ons Technology Research Centre in Amersfoort ontwikkelen en testen we samen met partners nieuwe innovatieve technologieën. Bijvoorbeeld over hoe we waardevolle grondstoffen terug kunnen winnen uit het afvalwater. Met verschillende toepassingen verlagen we in de praktijk de CO2-voetafdruk en verminderen we watertekorten. In deze video vertellen we er meer over.
Onze adviseurs helpen u graag op weg!