Rijkswaterstaat en waterschappen staan voor een enorme opgave: de versterking van 2.000 kilometer aan dijken vóór 2050. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) – dat deze versterking organiseert en tot uitvoering brengt – leidt hiermee de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.
De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de meeste dijkversterkingsprojecten. Steeds vaker worden die gecombineerd met gebiedsontwikkeling. Een complex proces, waarbij Royal HaskoningDHV al vanaf de start van de verkenning de waterschappen helpt. En regelmatig betrekken we ook aannemers al in de planstudiefase. Als kartrekker zorgen we voor verbinding en leveren we met een multidisciplinair team alle benodigde expertise. We werken integraal samen met elkaar én met alle stakeholders, om tot een technisch doorwrocht en duurzaam dijkontwerp te komen. Door de intensieve betrokkenheid van die stakeholders, benutten we hierbij zoveel mogelijk meekoppelkansen. Waar gewenst zorgen we voor de uitvoering.
Van topexperts in eigen huis tot verbindende rol
Steeds vaker gaan dijkversterking en gebiedsontwikkeling hand in hand. Daarbij worden meerdere functies in een gebied integraal aangepakt. Zoals het koppelen van dijkversterking met het realiseren van natuur- of rivierdoelen in uiterwaarden. Zo kunnen we voor de versterking van dijken gebiedseigen grond gebruiken. Duurzamer én voordeliger. In onze dijkversterkingsontwerpen zetten we ook in op nature-based solutions: maatregelen die gebruikmaken van de natuur en natuurlijke processen en tegelijkertijd, bijvoorbeeld, het ecosysteem versterken. Een win-win dus.
Neem contact op met onze Climate Resilience experts!