Stedelijke transformatie naar waardevolle en gezonde leefomgevingen

De komende jaren bouwt Nederland er honderdduizenden woningen bij. Die woningvraag vraagt om multifunctioneel gebruik van de schaarse ruimte. Hoe transformeren we steden en dorpen op een slimme manier tot aantrekkelijke, gezonde en toekomstbestendige leefomgevingen?

Leefbare stad en regio met slimme gebiedsontwikkeling

Een gezonde leefomgeving is de basis voor slimme stedelijke verdichting. Met straten en plekken die natuur inclusief zijn ingericht, vindt een transitie plaats van auto gedreven naar beloopbare steden. De realisatie van zo’n leefomgeving is niet alleen een ontwerpuitdaging, maar vooral ook een samenwerkingsopdracht, waarbij alle stakeholders denken en werken als één integrale waardeketen. Als Royal HaskoningDHV bouwen we aan gezonde leefomgevingen, waarbij we streven naar een optimale inrichting van de schaarse ruimte. 

We onderscheiden ons met onze integrale aanpak, waarin verschillende aspecten en disciplines worden samengebracht, zoals de energietransitie, klimaatadaptie en sociale aspecten, en met onze digitale en data gedreven aanpak. Het resultaat: zelfvoorzienende en adaptieve woonomgevingen die passen bij de karakteristieken van die omgeving, bijdragen aan waterveiligheid en zorgen voor landschapsversterking en veerkrachtige gemeenschappen.

Onze integrale aanpak in de stedelijke transformatie


Square
Denken voorbij het gangbare
We combineren regionale kennis en (inter)nationale expertise in gebiedsontwikkeling en andere sectoren. Op proactieve wijze bieden we inhoudelijke expertise aan, bijvoorbeeld over circulariteit, duurzaamheid, ondergrond en klimaatadaptatie.  
Square
Dansen tussen schaalniveaus
Wij werken op alle schaalniveaus van het stedelijk netwerk: van nationaal beleid, via integrale programma’s voor (metropool)regio’s naar concrete gebiedsontwikkelingen. Het resultaat: zelfvoorzienende en adaptieve woonomgevingen.
Square
Doorpakken naar uitvoering
We versterken de samenwerking in de ruimtelijke keten door slim samenspel tussen disciplines, een goed proces en samenwerking vanuit gedeeld eigenaarschap. Onze kracht ligt in het bij elkaar brengen van inhoud en mensen.

Ontwerpen rondom mens, cultuur & natuur

De laatste vijftig jaar hebben we onze leefomgevingen ontworpen rondom auto's, vanaf nu ontwerpen we rondom mens, cultuur en natuur.
Dennis SchijfSenior Stedenbouwkundige
Dennis Schijf

Route naar stedelijke transformatie:

Omgevingsparticipatie

Het slim combineren van verschillende functies in een gebied biedt enorme kansen. Maar hoe maken we deze meekoppelkansen inzichtelijk? Dat kan alleen door samen te werken met alle betrokken partijen: de gemeenschap, beleidsmakers, ontwerpers en experts. Door de omgeving – niet in de laatste plaats (toekomstige) bewoners – te betrekken, brengen we belangen, wensen, mogelijkheden en doelen bij elkaar. Zo ontstaat een overzicht van de (beleid)doelen van de specifieke gebiedsontwikkeling en de uitgangspunten en kaders waarbinnen we kansen kunnen koppelen en benutten.

Meekoppelkansen in stedelijke transformatie

Square
Landschapsontwikkeling rond steden en dorpen
De opgave is om natuurinclusieve woonomgevingen te ontwikkelen, door gebruik te maken van meekoppelkansen, zoals het verbeteren van de biodiversiteit en de kwaliteit van water en bodem.

Square
Gezonde openbare ruimte in steden

Een gezonde openbare ruimte is van belang voor de verdichting en kwaliteit van leven in steden en dorpen. Ook deze toekomstige leefomgeving is klimaat adaptief, groen en sociaal veilig ingericht.

Square
Dijkversterking en waterrobuust bouwen
In de woningopgave streven we naar een veerkrachtige en duurzame leefomgeving. Daarom kijken we verder en nemen we dijkversterking, waterrobuust bouwen en het waterveilig maken als meekoppelkans mee.
Square
Recreatielandschap
Door leegstaande stallen, erven en landgoederen om te vormen tot Bed & Breakfasts, hotels en vakantieparken met (zorg)woningen, ontstaan duurzame en veerkrachtige gemeenschappen.
Square
Transformatie bestaande complexen
Bestaande complexen in de stad of verouderde bedrijventerreinen aan dorpsranden zijn potentiële plekken om te transformeren naar gevarieerde woonomgevingen.
Square
Energielandschap
In gebieden waar intensief agrarisch gebruik niet wenselijk of houdbaar is, is de combinatie (flex)wonen met energie een kansrijke invulling. Zoals bij vrijkomende agrarische bebouwing en opstallen.  

Adaptieve gebiedsontwikkeling

Door ontwerpend onderzoek te combineren met een interactief proces zorgen we, met opdrachtgevers en stakeholders, voor een adaptieve manier van gebiedsontwikkeling en stedelijke transformatie. Dit omvat een heldere gebiedsvisie, waarin landschapsontwikkeling, ondergrondse infrastructuur, fietsroutes en sportvoorzieningen een ruimtelijk raamwerk voor de lange termijn vormen (zie afbeelding). Zo kunnen steden en dorpen groeien en ontstaat er ruimte voor energieopwekking, circulaire landbouw en natuurinclusieve woonclusters.

Parametrisch ontwerp

Parametrisch ontwerp is een datagedreven benadering voor (voorgenomen) ontwikkelingen. Het optimaliseert ontwerpen automatisch op basis van specifieke doelen en maakt snel ruimtelijke mogelijkheden inzichtelijk. Ook worden milieu- en omgevingsfactoren of klimaateffecten van geplande ontwikkelingen helder gemaakt. Met parametrisch ontwerp koppelen we scenario’s en modellen aan de ruimtelijke mogelijkheden, woonprogramma’s en toetsen de financiële haalbaarheid ervan. Ook werken we met digitale gezondheidsprofielen voor inrichting van straten (Digital Twins). Daarmee kunnen we in een vroeg stadium diverse mogelijkheden onderzoeken. Zo wordt direct duidelijk aan welke knoppen we kunnen draaien om de woningbouw te versnellen.

Ook een gezonde  leefomgeving creëren? - Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Ook een gezonde leefomgeving creëren?

Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Ook bouwen aan de stedelijke netwerken van morgen? 

Bekijk onze vacatures en draag bij aan de steden van de toekomst. 
 
Mensen werken samen
Language is changing...