Samenwerken aan de stedelijke netwerken van morgen

Tot en met 2030 heeft Nederland de ambitie om ruim 900.000 extra woningen te bouwen. De uitdaging is groot en urgent. Hoe organiseer je effectieve samenwerking met gerichte inzet van de juiste instrumenten?

Efficiënte en effectieve samenwerking

De urgentie van de woningbouwopgave en de complexiteit van stedelijke netwerken vragen  om een integrale aanpak en constructieve samenwerking. Het proces van initiatief tot realisatie kost nu (te) veel tijd. De uitvoerbaarheid van beleidsdoelen en plannen staat onder druk door hoge ambities, belemmerende randvoorwaarden en ruimtegebrek. Daarbij lopen publieke en private belangen vaak te ver uiteen en is het beleid op de verschillende overheidslagen onvoldoende afgestemd. Wettelijke mogelijkheden om meer en sneller meters te maken worden vaak niet (optimaal) benut.
Royal HaskoningDHV heeft kennis van en ervaring met (de werkwijzen van) verschillende overheidslagen, gebiedsontwikkelaars, private investeerders, locatie ontwikkelaars en woningcorporaties bij concrete gebiedsontwikkelingen: van initiatief tot realisatie. Onze doelgerichte processturing is erop gericht samenwerking te stimuleren en te faciliteren. Samen zoeken we naar de gemene deler werken we aan gedeeld eigenaarschap; met oog voor ieders belang en focus op resultaat. We zetten de beschikbare (juridische) instrumenten slim in vanuit een heldere taak- en rolopvatting. Zo helpen we onze opdrachtgevers op een efficiënte en effectieve manier om de stedelijke netwerken van morgen te realiseren.

Samenwerken aan netwerkstad Nederland

Samen sturen op resultaat

Als maatschappelijk betrokken advies- en ingenieursbureau maken wij graag impact op uitdagingen zoals de woningbouwopgave. Door onze diepgaande kennis, brede expertise en ervaring met procesmanagement zijn wij als geen ander in staat om markt en overheid te verbinden en in de veelheid aan opgaven te sturen op samenhangend resultaat. Onze aanpak is gebaseerd op het Nationale Omgevingsvisie (NOVI)-schema, een strategisch kader dat de weg van beleidsontwikkeling tot uitvoering in de fysieke leefomgeving beschrijft. Bekijk onderstaand de processtappen in de interactieve afbeelding.

Integrale aanpak woningbouwopgave

Wij hebben een integrale benadering, omdat afstemming met de andere grote opgaven zoals klimaatadaptatie, natuurherstel, de energie- en mobiliteitstransitie, en beschikbaarheid van drinkwater essentieel is.

Square
Denken voorbij het gangbare
Met de transitieopgaven staan we in Nederland voor ongekende uitdagingen. De gangbare werkwijzen zijn niet meer toereikend. We zetten denkkracht en innovatievermogen in om op inhoud en proces tot doorbraken naar oplossingen en uitvoering te komen.
Square
Dansen tussen schaalniveaus
We hebben kennis en ervaring op alle overheidslagen en kennen het proces van lokale, provinciale en landelijke beleidsontwikkeling. We begeleiden en adviseren van initiatief tot realisatie bij gebiedsontwikkelingen. Schakelend tussen de schaalniveaus leggen we voortdurend verbindingen.
Square
Doorpakken naar uitvoering
Ons advieswerk reikt van de allereerste probleemanalyse tot en met begeleiding van de uitvoering tot oplevering. Daarmee hebben we alle fasen in de keten in beeld. We weten dus welke stappen gezet moeten worden om tot uitvoering te komen en wat doorpakken betekent.

Constructieve samenwerking

Grote ruimtelijke transities als de woningbouwopgave vragen om gedeeld eigenaarschap en constructieve samenwerking tussen publieke en private partijen. Met knowhow over de inhoud, het proces en behulpzame juridische middelen helpt Royal HaskoningDHV beide partijen met het bereiken van resultaat.
Hans BüchiRuimtelijk strateeg
Hans Büchi

Samenwerken vanuit gedeeld eigenaarschap

Samenwerken is mensenwerk en vraagt om verbinding tussen mensen. Wij benaderen dat vanuit de gedachte van gedeeld eigenaarschap. We werken aan het organiseren van samenwerking aan opgaven die partijen verbindt. Samen proberen de vraagstukken op te lossen binnen de mogelijkheden die iedereen heeft. Wij begeleiden daarbij processen waarbij we de maatschappelijk opgaven leidend te laten zijn voor het eigen handelen, ongeacht organisatiestructuren, deelbelangen en systemen. Dat start altijd met een zoektocht naar gedeelde waarden en naar een open, gezamenlijke agenda. Met wederzijds respect voor verschillen in rollen en verantwoordelijkheden. 

 

Mutual Gains Approach

De Mutual Gains Approach (MGA) is een zeer geschikte methode om de gedeelde waarden en de gezamenlijke agenda te onderzoeken. Het is een aanpak die gericht is op het efficiënt en vriendschappelijk bereiken van verstandige afspraken die leiden tot de gewenste resultaten. De aanpak kent de volgende principes: het scheiden van de mens van het voorliggende issue, het tot overeenstemming komen op basis van belangen en niet discussiëren vanuit standpunten, creatief blijven zoeken naar oplossingen die in het belang zijn van beide partijen en gaan voor de redelijke oplossing waarbij voor elk van de partijen een bepaalde mate van winst wordt behaald.

We zetten deze onderhandelingstechniek ook in bij het vlottrekken van de woningbouwopgave. 

 

Mensen in overleg aan tafels

Ontwerpend Onderzoek en gebiedsgericht kijken

‘Proberen en analyseren’ staat centraal bij ontwerpend onderzoek als methode voor complexe integrale vraagstukken. Daarbij schakelen we tussen de schaalniveaus en verbinden we opgaven. We proberen ontwerpend samenhangende oplossingen te vinden en analyseren dan wat we ermee bereikt hebben. Daarmee leren we wat er kan en waar keuzes nodig zijn.
We werken samen met gebiedspartners aan ontwerptafels. Door bundeling van kennis en vaardigheden ontstaan nieuwe inzichten. Samen zoeken we naar een onweerstaanbaar toekomstbeeld dat enthousiasme oproept en ons over weerstand tilt. We laten grenzen verdwijnen en ruimen barrières op om vanuit samenhangende gebieden en systemen te denken. Met het gesprek aan zowel de beleidstafel als de keukentafel vergroten we draagvlak en vertrouwen om gebiedsgerichte uitwerkingen te realiseren.
 
Graphic samenwerking

Digitale platforms voor meer bereik en draagvlak

Met behulp van digitale middelen voeren we ‘live’ participatie in gebiedsontwikkeling. Met de Parta-app en iReport leggen we eenvoudig en flexibel contact met belanghebbenden (betrokkenen) in het projectgebied. Deze zorgt ervoor dat er op een gestructureerde goed volgbare manier gebiedswaarden in beeld brengen, opgaven concretiseren en er gezamenlijk naar een oplossing toegewerkt wordt. We werken zowel fysiek als online samen met gerichte aandacht voor communicatie en participatie. Dit draagt bij aan een duurzame relatie met de omgeving. Het laten meedenken met een oplossing resulteert in een breder draagvlak. 
 

Slimme inzet juridisch instrumentarium

Doorpakken naar uitvoering lukt niet zonder goed gebruik te maken van de juiste instrumenten. Juist met de inwerkingtreding van de Omgevingswet kan met het slim en goed toepassen van de nieuwe instrumenten verschil worden gemaakt. Royal HaskoningDHV is al jaren betrokken bij de Omgevingswet,  kent de instrumenten en weet hoe ze optimaal ingezet kunnen worden. Juist in de stap naar uitvoering is dat essentieel.
 
Ook een gezonde  leefomgeving creëren? - Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Ook een gezonde leefomgeving creëren?

Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Ook bouwen aan de stedelijke netwerken van morgen? 

Bekijk onze vacatures en draag bij aan de steden van de toekomst. 
 
Mensen werken samen
Language is changing...