Samen anders met Water en Bodem sturend

Historisch gezien waren water en bodem sturend voor hoe en op welke plek we in Nederland woonden en het landschap gebruikten. Vervolgens namen we op het gebied van water- en bodembeheer eeuwenlang het heft in handen, maar de grenzen van maakbaarheid zijn bereikt, onder andere door de klimaatverandering gecombineerd met de nog verder toegenomen ruimtevragen voor woningen, energie, natuur, landbouw en mobiliteit. 
Neem contact opNeem contact op
Water en Bodem sturend

Anders kijken, anders denken, anders besluiten

Door de grote druk op de ruimte in Nederland zijn de afgelopen eeuwen water en bodem op de tweede plaats gekomen bij het kiezen van de juiste plek voor ruimtelijke ontwikkelingen. De kwaliteit en beschikbaarheid van water en bodem hebben een grote invloed op bijvoorbeeld onze scheepvaart, landbouw, energievoorziening, industrie en natuur. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Dit vraagt meer ruimte, boven en onder de grond. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale/ regionale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker. En dat doen we samen. 

Water en Bodem sturend, hoe? 

De afgelopen jaren leerden dat de invulling van “Water en Bodem sturend werken”, oftewel het ‘hoe’ niet gemakkelijk is. In onze projecten zien we dat het wel kan. Door hier eerst bewustwording in te creëren en gesprekken over aan te gaan. Samen bepalen we wat en op welke plek iets wel en niet kan. En bovenal door de nodige ingrepen in samenhang te doen. Opgaven resulteren zo niet langer in een optelsom van losse projecten, maar in integrale gebiedsprocessen in landelijk gebied en gecoördineerde wijkaanpakken in stedelijk gebied. Zo bereiken we dat we meerwaarde bieden voor een gezonder water- en bodemsysteem. 

Integrale aanpak Water en Bodem sturend

Water en Bodem sturend

Denken voorbij het gangbare 

Nederland is diverser dan het lijkt wat betreft hoogteligging, waterhuishouding, bodemtypen en gebruiksintensiteit. En de ruimte is schaars. Dit vraagt om innovatie en maatwerk. Niet elke maatregel werkt overal en in elke situatie. Vanuit onze strategische kracht kijken we naar gebiedsprocessen en -programma’s en zoeken we actief naar functiecombinaties die de ruimtelijke kwaliteit van gebieden verhogen, de kwaliteit van de leefomgeving versterken en de water- en bodembalans herstellen. 

Water en Bodem sturend Interbestuurlijke samenwerking

Dansen tussen de schaalniveau’s  

Verschillende maatschappelijke opgaven hangen met elkaar samen. Doelen voor klimaatadaptatie, hoogwaterbescherming, natuurontwikkeling en water- en bodemkwaliteit zijn niet los te zien van de woningbouwopgave, de transitie van het landelijk gebied en de energietransitie. Deze opgaven vragen om een visie op het grote schaalniveau, die de basis legt voor uitwerking en implementatie op het lokale niveau. We hebben bij Royal HaskoningDHV de procesvaardigheden in huis om de dialoog te voeren met zowel de bestuurder, de beheerder als de gebruiker.  We maken daarbij gebruik van ontwerpend onderzoek om op alle schaalniveau’s gebiedsgericht samen te werken aan toekomstbestendige oplossingen.  

Water en Bodem sturend implementatie

Doorpakken naar uitvoering 

Van proces pakken we door naar uitvoering. Onze gebiedskennis en technische expertise stelt ons in staat om een invulling te realiseren die passend is bij het lokale, natuurlijke systeem en de karakteristiek van de plek. Ook naar de uitvoering toe blijven we integraal samenwerken om uiteindelijk bij te dragen aan een goede leefomgeving met een gezonder water- en bodemsysteem. Wij ‘maken’ de projecten, in stad en streek: van klimaatrobuuste oplossingen in het stedelijk gebied tot water- en natuurprojecten in het landelijk gebied.

Ontwerpend onderzoek

‘Proberen en analyseren’ staat centraal bij ontwerpend onderzoek als methode voor de complexe integrale vraagstukken die de integratie van het water- en bodemsysteem met zich meebrengt. Daarbij schakelen we tussen de schaalniveaus en verbinden we opgaven. We proberen ontwerpend samenhangende oplossingen te vinden en analyseren wat we ermee bereiken. Daarmee leren we wat er kan en waar keuzes nodig zijn. We werken samen met gebiedspartners aan ontwerptafels. Door bundeling van kennis en vaardigheden ontstaan nieuwe inzichten. Samen zoeken we naar een onweerstaanbaar toekomstbeeld dat enthousiasme oproept en ons over weerstand tilt. We laten grenzen verdwijnen en ruimen barrières op om vanuit samenhangende gebieden en systemen te denken. Met het gesprek aan zowel de beleidstafel als de keukentafel vergroten we draagvlak en vertrouwen om gebiedsgerichte uitwerkingen te realiseren.

Water en Bodem sturend Ontwerpend onderzoek

Water en Bodem sturend voor decentrale overheden en industrie 

Water en Bodem sturend heeft grote consequenties. Het betekent onder andere waterbeheer met robuuste bescherming tegen overstromingen, de beschikbaarheid van zoet water verruimen en de emissies van stoffen naar het bodem-/watersysteem beperken. Het natuurlijk systeem zal meer in balans moeten worden gebracht met dat wat wij als maatschappij gebruiken. Duurzaam bodemgebruik en -beheer is hier voor de basis. In de praktijk is de exacte impact van water en bodem sturend op provincies, gemeenten, waterschappen en de industrie niet altijd helder. Niet elke oplossing werkt ook overal. De grote diversiteit in het water- en bodemsysteem in Nederland betekent het ontdekken van de dilemma’s en het verkennen van maatwerkoplossingen. Zo pakken we samen de maatschappelijke opgaven aan, vindt de juiste ontwikkeling op de juiste locatie plaats en houden we Nederland ook in de toekomst leefbaar en gezond. 

Decentrale overheden

Water en Bodem sturend Decentrale overheden

Industrie

Water en Bodem sturend Industrie

Fryslân klimaatbestendig 2050+

Het is belangrijk om na te nadenken over de impact van het water- en bodemsysteem op de ruimtelijke en landschappelijke uitdagingen. Zo heeft Royal HaskoningDHV in co-creatie met de Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân de visie “Fryslân klimaatbestendig 2050+” opgesteld. Deze visie geeft nu richting aan het gesprek hierover.

Laura van StaaverenManager strategie en beleid Wetterskip Fryslân
Fries landschap van boven
Water en Bodem sturend vacatures

Help jij onze opdrachtgevers Water en Bodem sturend in de praktijk te brengen? 

Een robuust en toekomstbestendig water- en bodemsysteem vraagt om ruimte. Zowel boven als in de grond. Een complexe, ruimtelijke puzzel, waarbij we anders moeten kijken, denken én besluiten. Een uitdaging waarbij we jouw hulp goed kunnen gebruiken. Zo zorgen we er samen voor dat we ook in de toekomst kunnen blijven leven, wonen en werken in Nederland.

Onze kracht

Onze opdrachtgevers kunnen op ons rekenen. Omdat we als betrokken experts werken vanuit negen regiokantoren en weten wat er lokaal speelt. Omdat we een vertrouwde partner zijn, die bijna overal in Nederland meewerkt en meedenkt op basis van langjarige relatie, gericht op ontzorgen. We staan dichtbij onze opdrachtgevers, maar we zijn tegelijk kritisch. Omdat we vanuit onze schaal en de breedte van onze expertise snel kunnen schakelen, en eenvoudig de integrale teams kunnen samenstellen, die bij een opdracht passen. En tot slot, eigenlijk het belangrijkst, omdat we in het proces, in de expertise en in de implementatie altijd de verbinding zoeken. Het resultaat is dat we samen perspectief vinden in een complexe omgeving: op de tekentafel en in de weerbarstige werkelijkheid. Dat is ons aanbod.

Ook aan de slag met Water en Bodem sturend? - Onze adviseurs helpen u graag op weg

Ook aan de slag metWater en Bodem sturend?

Onze adviseurs helpen u graag op weg

Water en Bodem sturend: een krachtig principe 

Door Water en Bodem sturend te laten zijn in ruimtelijke ordening kunnen we ook in de toekomst blijven leven, wonen en werken in Nederland. Dit vraagt om integrale afwegingen voor de lange termijn en scherpe keuzes op de korte termijn. Deze nieuwe manier van denken vraagt een andere houding en gedrag van alle betrokkenen.

Square
Vitaliteit
Een vitale bodem en schoon en voldoende water vormen de basis voor een vitaal landschap en een vitale leefomgeving. Dat betekent een weerbaar, biodivers en gezond waterbodemsysteem dat water vasthoudt én afvoert waar nodig.
Square
Gezondheid
Een gezonde bodem en voldoende en goede kwaliteit van het water zijn van levensbelang voor onze gezondheid. Een gezonde bodem heeft een hoge organische en ecologische kwaliteit en is zo een vruchtbare bodem voor de natuur en voor land- en tuinbouw. Een gezonde bodem garandeert de kwaliteit van ons water en voedsel en zorgt voor natuur, zuurstof en schone lucht.
Square
Veiligheid
Woningen, vooral in laaggelegen delen van het land zijn kwetsbaar. Voor verzakking aan de ene kant, en hoogwater zoals bij stevige regenval aan de andere kant. Ook recreëren, landbouw en economische bedrijvigheid ondervinden problemen van watertekort, of -overlast. 
Square
Veerkracht
Het water en bodemsysteem kan herstellen door tegengaan van vervuiling, verbetering van de biodiversiteit, onderhouden van nutriëntencycli, verbeteren van waterbeheer en het optimaliseren van de bodemstructuur.