Veiliger, efficiënter en duurzamer
Voertuigen zijn de laatste decennia steeds slimmer geworden, veel gaat al min of meer vanzelf. Slimme voertuigen kunnen ons helpen om het mobiliteitssysteem veiliger, efficiënter en duurzamer te maken. Vooral de laatste jaren is het aantal rijhulpsystemen (ADAS – Advanced Driver Assistance systems) snel toegenomen. Denk aan de snelheid (niet te hard en meer constant), afstand houden, remmen in noodsituaties, op een rijbaan blijven rijden, herkenning van verkeersborden en bewaking van de dode hoek. Dit alles bevordert de verkeersveiligheid, de doorstroming van het verkeer en het comfort van de gebruikers, en het beperkt de schadelijke uitstoot.
Tegelijkertijd zien we een snelle toename van de communicatie tussen voertuigen onderling en met de systemen aan de wegkant. Hierdoor kunnen we het wegennet efficiënter, veiliger en milieuvriendelijker gebruiken. De uitdaging is dit potentieel optimaal te benutten en tegelijkertijd de mogelijke risico’s te kennen, verlagen en beheersen.Voertuigen met automatische functies
De interactie tussen voertuig, weggebruiker en weg is daarbij cruciaal. Daarom is een multidisciplinaire aanpak onmisbaar. Technologie, wegenscans en modelstudies gaan dan hand in hand met gedrags- en belevingsonderzoeken onder weggebruikers. Zo geven we deze interactie in de praktijk handen en voeten en leggen we de basis voor ontwerpen waarbij de mens centraal staat. De technologie moet immers aansluiten bij wat de bestuurder nodig heeft. Voorwaarde is dat bestuurders op de hoogte zijn van de mogelijkheden die automatische voertuigfuncties hen bieden, dat ze erop vertrouwen en dat ze er op de juiste manier gebruik van maken. Alleen dan kunnen autonome voertuigen de menselijke bestuurder optimaal ondersteunen. Voorwaarde is ook dat er continu aandacht is voor privacy en dus voor het zorgvuldig omgaan met data. Voertuigen met automatische functies staan immers continu in verbinding met hun omgeving.
De integrale aanpak stimuleert bewustwording, vergroot kennis en creëert vertrouwen en acceptatie. Dat is de basis voor een opgavegerichte en duurzaam succesvolle inzet van smart mobility. Een multidisciplinaire benadering is hierbij noodzakelijk. Dat vraagt ook om meer verbinding tussen, en gedeeld eigenaarschap van publieke en private partijen, zoals landelijke en regionale overheden en wegbeheerders, de automotive en transport industrie, verzekeraars, opleidings- en kennisinstituten en de ICT-sector.Creëren van vertrouwen en acceptatie
De afgelopen jaren hebben we ons bewezen als koploper op het gebied van smart mobility, vooral door de combinatie van expertise op het gebied van technologie, mobiliteit en het organiseren van verandering. We zien de kansen, begrijpen de dilemma’s en weten hoe we ermee om moeten gaan. We brengen per vraagstuk de juiste stakeholders bij elkaar. Dankzij onze integrale aanpak zijn we in staat om samen met u een duurzame strategie voor de toekomst uit te stippelen, te zorgen voor een stevig geborgde implementatie én handelingsperspectief te bieden voor de korte termijn. Zo gaan we slim op weg naar een weloverwogen, stapsgewijze en optimale inzet van automatische voertuigen, nu en in de toekomst.