Werken aan een integrale en duurzame oplossing

De dijk tussen Ravenstein en Lith moet versterkt worden. Hierbij moet ruimte worden gecreëerd voor de rivier, de waterkwaliteit worden verbeterd en aandacht zijn voor natuurontwikkeling en recreatie. Een integrale uitdaging waarin een hoop verschillende belangen samenkomen dus.
Water en Bodem sturend Meanderende Maas
Een integrale uitdaging zoals deze, vraagt om samenwerking. Tussen de verschillende disciplines, maar ook met de aannemer. Samen hebben we het Definitief Ontwerp opgesteld in de geest van Water en Bodem sturend. Het ontwerp, gebaseerd op het oorspronkelijke landschap en de historische loop van de Maas, zorgt voor waterveiligheid en verbetert de kwaliteit van het gebied. De ondergrond van de uiterwaarden speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Vrijkomende grond wordt gebruikt voor dijkversterking, en overtollige klei wordt in nabijgelegen projecten toegepast. Dit alles draagt bij aan natuurontwikkeling en een betere waterhuishouding.

Meanderende Maas

Ontdek hoe we, samen met Boskalis, werken aan een Definitief Ontwerp voor de Meanderende Maas waarbij Water en Bodem sturend zijn. 
Lees meer
Water en Bodem sturend Meanderende Maas

Ontdek hoe collega's vanuit verschillende disciplines hieraan bijdragen:

Booij Danny

De vrijheid om jezelf te ontwikkelen

Toen ik vier jaar geleden bij Royal HaskoningDHV begon, kon ik meteen starten in het project Meanderende Maas. Ik begon in een ondersteunende rol, waarbij ik bijvoorbeeld vanuit mijn technische specialisme het ontwerp van erosiebescherming heb opgesteld en GIS-kaarten heb gemaakt.

Naarmate het project vorderde, is ook mijn rol veranderd. Zo werd ik verantwoordelijk voor de rivierkundige beoordeling en de afstemming hiervan met Rijkswaterstaat. Nu heb ik de rol van ontwerpleider, waarbij ik verantwoordelijk ben voor een deel van het rivierontwerp en de afstemming daarvan met opdrachtgever, aannemer, waterschap en stakeholders. Het is fijn dat ik de vrijheid heb gekregen om mij te ontwikkelen. Zo heb ik binnen dit project in verschillende disciplines binnen het rivierontwerp al veel kunnen leren.

Wat dit project zo tof maakt om aan te werken is de integrale aanpak. Het project Meanderende Maas is namelijk niet alleen een dijkversterking, maar een echt gebiedsontwikkelingsproject waarbij een hoop verschillende belangen tegelijkertijd spelen. Als ontwerpleider zorg ik ervoor dat alle puzzelstukjes goed in elkaar passen, dat vind ik zeer interessant en uitdagend. 

Danny Booij, Ontwerpleider en rivierkundig adviseur

Een integraal en uitvoerbaar ontwerp

Als Ontwerpleider Dijk ben ik verantwoordelijk voor het technisch ontwerp van de waterkering en het inpassen van de nieuwe dijk bij dorpen en huizen. Een complexe puzzel waarbij duurzaamheid een grote rol speelde.

Door anders te denken en te doen, hebben we 10 kilometer stalen damwanden uit het originele ontwerp weten te vervangen voor een oplossing bestaande uit vrijkomende grond uit de uitwaarden. Door deze lokale klei te gebruiken in plaats van nieuwe damwanden aan te voeren, hebben we niet alleen kosten bespaard, maar ook de CO2-uitstoot verminderd, de leefbaarheid voor de omwonenden én de adaptiviteit van de dijken vergroot. Het project is dan ook een goed voorbeeld van hoe technische innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

Wat dit project extra gaaf maakt om aan te werken, is de integrale samenwerking tussen de verschillende disciplines en de nauwe samenwerking met de aannemer. Van geotechnisch adviseurs, rivierkundigen tot milieukundigen – ieders expertise is nodig om samen tot een écht integraal ontwerp te komen en de duurzaamheidsdoelen te bereiken. En door vanaf de planfase samen te werken met aannemer Boskalis, hebben we ervoor gezorgd dat het ontwerp niet alleen technisch robuust is, maar ook uitvoerbaar. Deze multidisciplinaire aanpak en vroege betrokkenheid van de aannemer hebben geleid tot innovatieve en praktische oplossingen voor complexe uitdagingen.

Peter van der Scheer, Technisch manager Hoogwaterbescherming

Scheer van der  Peter
Leeuwdrent Gerbert

Met slimme software het 3D-ontwerp verbeteren

Binnen het project Meanderende Maas heb ik een dubbelrol – Ik begeleid de 3D modelleurs, waarbij ik optreed als sparringpartner, en ik ben bezig met het ontwikkelen van software om het proces te verbeteren en nieuwe functionaliteiten toe te voegen.

Een voorbeeld van slimme software die in het project ontwikkeld is, is een applicatie om de hoeveelheden vrijkomende en toe te passen grond in de uiterwaarden te berekenen. Deze software helpt het ontwerpteam en de aannemer om gezamenlijk het ontwerp en de grondstromen te optimaliseren. Handig bij het maken van een plan voor hergebruik van de grond, wat zowel duurzaam als kostenefficiënt is.

Wat ik erg waardeer aan werken bij Royal HaskoningDHV is de vrijheid en de flexibiliteit om verschillende rollen aan te nemen. Dit geeft me de mogelijkheid om te werken met verschillende afdelingen, zowel in Nederland als internationaal, en daarmee aan een grote diversiteit aan projecten. Het voelt soms alsof ik een soort ZZP’er ben binnen de organisatie, waarin ik zelf op zoek kan naar het type projecten waar ik graag aan wil werken, maar wel altijd samenwerk met collega’s in wisselende projectteams. Dit maakt mijn werk divers én interessant.

Gerbert Leeuwdrent, 3D-ontwerper/ software-ontwikkelaar  

Help onze opdrachtgevers Water en Bodem sturend in de praktijk te brengen

Lees meer
Water en Bodem sturend vacatures
Language is changing...