Bijdragen aan nieuwe en innovatieve manieren van werken

19-09-2024
Infrastructuur
De kademuren van Amsterdam worden zwaarder belast dan waar ze oorspronkelijk voor ontworpen zijn. Tijd voor vernieuwing dus. Maar omdat het over meer dan 600 kilometer gaat, vraagt dat om een slimme, duurzame én efficiënte oplossing.
Lees meerLees meer
brouwersgracht amsterdam innovatieve werkzaamheden verniewen kademuur
Samen met BAM Infra Nederland vormen we de combinatie Koningsgracht. Één van de drie combinaties aangewezen om samen met de gemeente Amsterdam deze opgave aan te gaan. Samen zijn we op zoek gegaan naar een innovatieve manier om de kademuren te vernieuwen, waarbij we de impact op de omgeving minimaliseren. Een manier waarbij we werken vanaf het water op een zo’n klein mogelijk bouwterrein dat goed opschaalbaar is, waarbij we werken met zo klein mogelijk materieel en materiaal en zoveel mogelijk materiaal hergebruiken.

Een project waarbij niet alleen onze constructeurs en constructief ontwerpers onmisbaar zijn, maar we bijvoorbeeld ook niet kunnen zonder onze projectleiders en omgevingsmanagers.

Vernieuwen kademuren Amsterdam

Ontdek hoe we samen met BAM Infra Nederland een innovatieve methode hebben ontwikkeld om deze grachten te vernieuwen.
Lees meer
x

Ontdek hoe collega's vanuit verschillende disciplines hieraan bijdragen:

Anne Slomp

Maatschappelijk relevant en technisch uitdagend

“Werken aan dit project is bijzonder omdat het een sprekend project is. Het biedt de kans om bij te dragen aan een maatschappelijk relevant probleem, waardoor het niet alleen technisch uitdagend is, maar ook maatschappelijk betekenisvol.

Het project combineert complexe uitdagingen met innovatieve oplossingen, waarbij elke sectie maatwerk vereist om efficiënter en met minder overlast voor de omgeving de kademuur te vervangen.

En dat allemaal in nauwe samenwerking met de aannemer in de vorm van een bouwteam, waardoor je dicht op de praktijk zit en snel kan schakelen.”

Anne Slomp, Constructief Ontwerper

Een innovatieve bouwmethode

“Als projectleider was ik verantwoordelijk voor het team met engineers, ontwerpers en adviseurs.

Wat dit project bijzonder maakt is o.a. de oorsprong van onze innovatieve ontwerp- en bouwmethode. Die is ontstaan uit brainstormsessies waar niet alleen technici van Royal HaskoningDHV en BAM bij betrokken waren, maar bijvoorbeeld ook collega architecten. Er werd gevraagd om ‘out-of-the-box’ te denken wat resulteerde in een stroom van creatieve ideeën.

Het concept dat we tijdens deze brainstormsessies hebben bedacht, hebben we tijdens de verschillende ontwerpfasen en de realisatie voortdurend verfijnd. Dit heeft er toe geleid dat we als pilotproject een kademuur in de oude binnenstad van Amsterdam met succes hebben vernieuwd.”

Rogier Schlesinger, Projectleider
Kademuren Amsterdam
Jacob de Weijze

Een nieuwe manier van werken

“Binnen dit project heb ik bijgedragen aan de benodigde constructieve berekeningen in alle fasen van het ontwerp. Hiervoor heb ik veel samengewerkt met zowel de aannemers als de tekenaars en modelleurs en dit bracht een enorme dynamiek met zich mee.

Het is mooi om als constructeur bij te dragen aan een geheel nieuwe manier van werken, waarbij de omwonenden veel minder overlast ervaren bij het vervangen van de kademuren.

Al met al is het een universeel inzetbaar ontwerp geworden, wat zorgt voor een versnelde uitvoer, minder overlast en ook nog eens duurzaam is omdat er zo min mogelijk materiaal wordt gebruikt.”

Jacob de Weijze, Senior Constructeur

Minder overlast en schade voor de omgeving

“Ik fungeerde als contactpersoon tussen het project en de omgeving, inclusief de omwonenden.

Ik coördineerde hierbij niet alleen de communicatie en organisatie van buurtbijeenkomsten, maar stemde ook met de stad af over de bereikbaarheid en verzorgde de nodige afspraken met nood- en hulpdiensten.

Voor mij is dit niet alleen een leuk project omdat het een project is in mijn eigen stad, maar ook omdat er gebruik wordt gemaakt van een nieuwe techniek die inmiddels heeft bewezen voor veel minder overlast en schade te zorgen. Iets wat voor een monumentale stad als Amsterdam ontzettend belangrijk is.”

Kees Kaptein, Omgevingsmanager
Amsterdam

Draag ook bij aan de infrastructuur van morgen

Lees meer
collega's Royal HaskoningDHV in overleg