De bodemgesteldheid in Nederland is verre van optimaal. PFAS, bodemdaling en verzilting zijn slechts enkele voorbeelden daarvan. Tegelijk concurreren opgaven als woningbouw, duurzame energie en ondergrondse infrastructuur om de schaarse beschikbare ruimte boven- en ondergronds. Een van de antwoorden voor deze puzzel is Water en Bodem sturend maken: ruimtelijk ontwikkelen afstemmen op het water- en bodemsysteem ter plekke.
Dat brengt allerlei kennisvraagstukken met zich mee. Over de diepere oorzaken van klimaatverandering bijvoorbeeld, waardoor natte en droge periodes elkaar afwisselen of de biodiversiteit beïnvloeden. We beseffen ons steeds beter dat we afhankelijk zijn van bodemprocessen waarin miljarden organismen en schimmels een cruciale rol spelen. Want de bodem reinigt, houdt water vast en produceert onze primaire levensbehoeften. Bij iedere nieuwe toevoeging aan de bodem, of het nu een parkeergarage of een bodemenergiesysteem is, komt de vraag op: is dat eigenlijk wel verstandig?
Onze adviseurs helpen u graag op weg
Door de grote druk op de ruimte zijn de afgelopen eeuwen Water en Bodem op de tweede plaats gekomen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Nu is er een omslag nodig naar een robuustere en toekomstbestendige aanpak. Het oplossen van deze complexe ruimtelijke puzzel vereist inzicht in het lokale bodem- en watersysteem én een andere houding en gedrag van alle betrokkenen: van beleidsmaker en beheerder tot gebruiker.