Gevolgen Omgevingswet voor activiteiten met ggo’s

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Door de inwerkingtreding zijn diverse wetten geïntegreerd, hebben verschillende beleidswijzigingen plaatsgevonden en zijn er veranderingen opgetreden in (procedures rondom) ruimtelijke besluitvorming en besluitvorming over omgevingsvergunningen. Al deze wijzigingen hebben gevolgen voor activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s).
Omgevingswet activiteiten met ggo's

Project feiten

  • Klant
    Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Locatie
    Den Haag
  • Periode
    mei 2024 – september 2024
  • Uitdaging
    Het geven van inzicht in de betekenis van de Omgevingswet voor activiteiten met ggo’s.
  • Oplossing
    Een beknopte praktische en toegankelijke handreiking voor de praktijk.

Betekenis van de Omgevingswet voor activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen

De inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 roept bij verscheidene partijen die activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen uitvoeren (ggo’s) vragen op over de mogelijke veranderingen met betrekking tot hun werkzaamheden met ggo’s. De gevolgen van de Omgevingswet zijn nog niet voor alle partijen duidelijk.

Een handreiking voor de praktijk

Doel van dit project is deze onduidelijkheid weg te nemen door het opstellen van een handreiking voor de praktijk met informatie over de Omgevingswet, voor zover relevant voor activiteiten met ggo’s. Door middel van interviews met organisaties die met ggo’s werken, toezichthouders en kennisinstellingen zijn de belangrijkste praktijkvragen geïdentificeerd en in de handreiking beantwoord. Naast een algemene beschrijving van het stelsel van de Omgevingswet, is een aantal voor de praktijk relevante onderwerpen uitgediept, specifiek voor activiteiten met ggo’s: de algemene regels voor milieubelastende activiteiten (waaronder de zorgplicht en meld- en informatieplichten), de vergunningplicht, de milieubelastende activiteit, de omgevingsvergunning (waaronder aanvraag, beoordeling en bevoegd gezag), toezicht en handhaving, openbaarheid van milieu-informatie en overgangsrecht. Tevens is ingegaan op de rol van het omgevingsplan en de regels in de bruidsschat. De handreiking bevat daarnaast in de bijlagen een groot aantal overzichts- en transponeringstabellen. De handreiking vormt zo een praktische ingang tot de Omgevingswet voor partijen die betrokken zijn bij werkzaamheden met ggo’s.

Korver, Alba

De experts van Royal HaskoningDHV hebben zich in korte tijd een complex onderwerp als de Omgevingswet eigen gemaakt en de effecten van deze wet vertaald naar de werkpraktijk van biotechnologie.

Alba KorverBeleidsmedewerker Veiligheid Biotechnologie, Ministerie van I&W

Activiteiten met genetisch gemodificeerde organismen onder de Omgevingswet

De Omgevingswet, de invoerings- en uitvoeringsregelgeving en de toelichting daarop zijn erg omvangrijk en niet alles is voor activiteiten met ggo’s even relevant. Daarnaast is een belangrijk deel van de regels over ggo’s niet in de Omgevingswet opgenomen, maar in het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer 2013 en de bijbehorende ministeriële regeling. De handreiking geeft beknopt en overzichtelijk inzicht in de gevolgen van de Omgevingswet voor partijen die betrokken zijn bij activiteiten met ggo’s.

Christiaan  Soer - Leading Professional Omgevingswet

Christiaan Soer

Leading Professional Omgevingswet