Drie jaar geleden mikten we erop dat het bij oplevering het eerste Paris Proof Rijksmonument zou zijn. Inmiddels zijn we ingehaald door dsm-firmenich met hun nieuwe hoofdkantoor in Maastricht. Wij hopen dat er nog veel organisaties volgen die net als wij de uitdaging aangaan om een Rijksmonument een tweede leven te geven als inspirerende, duurzame werkomgeving.
En wat kwam erbij kijken om een Rijksmonument uit 1912 en tevens energetisch vergiet te laten voldoen aan de Paris Proof criteria? Frits Smedts, verantwoordelijk voor de huisvesting van Royal HaskoningDHV, legt uit: “Paris Proof betekent enerzijds de overstap naar groene energie – inclusief van het gas af – en anderzijds een substantiële reductie van het energiegebruik. Dat laatste is noodzakelijk omdat er in Nederland onvoldoende groene energie beschikbaar is om één op één fossiele brandstoffen te vervangen door groen. Om toekomstbestendig te zijn moet dus echt het energieverbruik omlaag. Toen wij het pand kochten had dit energielabel G. Dat is het slechts denkbare energielabel.”
Paris Proof komt ongeveer overeen met energielabel A+++. Maatregelen om het zover te krijgen:
Bij ingebruikname zal het pand tussen de 60-65kWh per vierkante meter verbruiken. Dit ligt onder de norm van Paris Proof 70kwh/m²) en betekent een reductie van 80% ten opzichte van voor de verbouwing.