Klimaatextremen zoals hevige regenval, overstromingen, droogte en hittegolven vormen een risico voor het functioneren van uw assets. Ook secundaire effecten van klimaatverandering, zoals een toename van natuurbranden, verzilting, versnelde bodemdaling en verslechtering van de waterkwaliteit, hebben grote invloed. Met de verandering van ons klimaat neemt de kans op extreme weersomstandigheden en secundaire effecten toe. Dit kan leiden tot verstoringen of zelfs uitval van uw assets, netwerken en bijbehorende maatschappelijke diensten.
Wet weerbaarheid kritieke entiteiten
Om de weerbaarheid van Europese lidstaten te versterken, heeft de Europese Unie eind 2022 de Critical Entities Resilience Directive (CER-richtlijn) aangenomen. Deze richtlijn richt zich op het verbeteren van de weerbaarheid van kritieke diensten van de lidstaten. Waaronder de drinkwater-, afvalwater-, energie-, gezondheid- en mobiliteitsector tegen fysieke dreigingen zoals klimaatverandering.
De Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) is de Nederlandse invulling van de Europese CER-richtlijn. Zo moeten entiteiten maatregelen treffen om hun weerbaarheid te verhogen (zorgplicht) en incidenten te melden (meldplicht). Wij helpen organisaties maatregelen te nemen om de risico's vanuit het veranderende klimaat te minimaliseren.
Klimaatbestendig assetmanagement
Goed assetmanagement draait om het leveren van duurzame waarde op de lange termijn. Duurzaam beheer van assets zorgt niet alleen voor veerkrachtige assets, maar draagt ook bij aan een leefbare en veilige omgeving. Door slimme investeringen en proactieve maatregelen, kunnen we onze assets beschermen tegen de impact van klimaatverandering.
Het klimaatbestendig en waterrobuust realiseren en (toekomstbestendig) onderhouden van assets is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze experts helpen u graag met een gericht stappenplan. Hiervoor volgen we een methodologie in zes stappen voor klimaatbestendig assetmanagement: