Digitaal ontwerp van dijkversterkingen

De stijgende zeespiegel is voor Nederland als deltaland een serieuze bedreiging. Dijkversterkingen blijven nodig om doorbraken te voorkomen. Royal HaskoningDHV adviseert Rijkswaterstaat, waterschappen en aannemers en ontwerpt met behulp van digitale engineering. Sneller, slim én accuraat.
Dijkversterking Nederland

Royal HaskoningDHV is in Nederland een van de marktleiders in dijkversterkingsprojecten. Dit komt door de combinatie van topexperts en de inzet van zelfontwikkelde parametrische ontwerptools. Zoals de Dike Resilience Suite (DRS), ontwikkeld om de samenwerking te ondersteunen. Alle beschikbare data over een dijk komen hierin samen. Dit helpt ons om in elke projectfase slimme en herleidbare ontwerpkeuzes te maken – en daarmee veilige dijken te ontwerpen. Onze experts blijven in the lead; de inbreng van hun kennis levert de meeste meerwaarde op.

Met de inzet van de DRS hebben waterschappen en aannemers tijdens het hele ontwerptraject een betrouwbaarder en beter beeld van de omvang en gevoeligheden van het project. Zo hebben ze inzicht in de projectstappen en de gebruikte gegevens en zijn ze altijd op de hoogte van de voortgang en de ruimtelijke keuzes die gemaakt moeten worden. Geen black box dus, maar volledige transparantie.

Het resultaat: een hoogwaardig dijkontwerp. Door sneller en slimmer te optimaliseren, beter met grond om te gaan en de CO2-uitstoot in beeld te brengen, draagt het ontwerpsysteem ook bij aan duurzame oplossingen. 

Experts are using Dike Resilient Suite in the office

Van korter ontwerpproces tot optimale transparantie

Kortere duur ontwerpproces

Met de DRS duurt een ontwerpronde een stuk korter, terwijl de kwaliteit van het ontwerp behouden blijft. Nieuwe inzichten en gegevens kunnen we snel doorvoeren. De tijd die dit oplevert, besteden we aan omgevingsmanagement, duurzaamheid en de inpassing van het ruimtelijk ontwerp. Zaken die voor onze opdrachtgevers uiterst relevant zijn in hoogwaterbeschermingsprojecten.

Beter onderbouwde besluiten

Het digitale ontwerpsysteem brengt gevoeligheden en bandbreedten in kaart. Bijvoorbeeld die voor bepaalde (geotechnische) ontwerpkeuzes in de effectbeoordeling. De impact die dit kan hebben in de ruimte, is snel in beeld te brengen. Onze opdrachtgevers krijgen hierdoor inzicht in welke ontwerpkeuzes ertoe doen en welke effecten die hebben. Het resultaat: beter onderbouwde besluiten vanuit een solide basis.

Onze experts houden de regie

In het ontwerpproces werken we met een multidisciplinair team van specialisten. Hun focus ligt op het doorgronden van de projectdoelen, het prioriteren van belangen en het inschalen van risico’s en onbekendheden. Onze experts houden altijd de regie op het ontwerpproces en elke keuze die we maken leggen we vast. Zo leiden we het proces van eisenverificatie en -validatie in goede banen.

Ruimte voor echte samenwerking

Onze dienstverlening blijft dezelfde, met de bekende hoge kwaliteit en dezelfde eindproducten. Grote meerwaarde is dat de Dike Resilience Suite het ontwerpproces reproduceerbaar en inzichtelijk maakt. Én onze opdrachtgevers kunnen meekijken en meedenken. Dit biedt ruimte voor echte samenwerking.

Hoogwaardig dijkontwerp met meerwaarde voor onze klanten

Met het geautomatiseerde, hoogwaardige ontwerpproces optimaliseren we onze dienstverlening voor waterschappen, Rijkswaterstaat en aannemers. De technische uitdaging is eerder duidelijk, onzekerheden worden inzichtelijk en we komen in kortere tijd tot accurate en duurzame oplossingen. Dit geeft onze opdrachtgevers meer ruimte om de omgeving – omwonenden, boeren, (recreatieve) ondernemers – te betrekken. Voor de aannemer levert deze aanpak slimmere ontwerpen op, die weer tot kostenbesparing kunnen leiden. En doordat het doorlopen proces transparant is vastgelegd, kan de aannemer de ontwerpdraad direct weer oppakken.

Vraag of  opmerking? - Neem contact op met onze Climate Resilience experts!

Vraag of opmerking?

Neem contact op met onze Climate Resilience experts!