De energietransitie en de materialentransitie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo komt er naast de CO2 die we willen reduceren door verlaging van ons energieverbruik, in een renovatie, juist weer extra CO2 vrij bij de productie en winning van de benodigde materialen. Deze wordt uitgedrukt in de ‘materiaal gebonden’ CO2-emissie van gebouwen. Binnen ons digitale dashboard FastLane hebben we nu de Embodied Carbon-module beschikbaar.
In de afgelopen jaren ligt in onze wetgeving de focus primair op het tegengaan van de ‘operationele’ CO2-emissie vanuit het energieverbruik. Wat minder bekend is, is dat een groot deel van de CO2 vrijkomt tijdens de productie en winning van de toegepaste materialen. Een van de redenen dat we in de gebouwde omgeving minder bekend zijn met deze ‘materiaal gebonden’ CO2 is dat deze vanuit de klimaattafels wordt toegekend aan de sector industrie. Opvallend is dat blijkt uit cijfers van CBS en NIBE dat de jaarlijkse CO2-emissie uit het materiaalverbruik van de gebouwde omgeving gigantisch is. Het gaat hier om zo’n 20 Mton per jaar wat nagenoeg gelijk is aan de CO2-emissie die vrijkomt door het jaarlijkse energieverbruik.
Wat we in de praktijk zien is dat de gebouwde omgeving nog steeds vraagt naar traditionele ‘grijze’ producten. Hierdoor wordt de maakindustrie nauwelijks geprikkeld om te innoveren. Daarnaast is de wetgeving voor de sector industrie enkel gericht op de quick wins. De focus blijft hierdoor liggen op het reduceren van de effecten van grijze productieprocessen. Terwijl er voor een groene economie drastische hervormingen nodig zijn in de maakindustrie. De gebouwde omgeving is hiervoor indirect verantwoordelijk, en kan een sleutelrol spelen in deze transformatie.